Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Banksy Batı Şeria’da: İsa’nın doğumunu yorumlayarak İsrail’in ördüğü Ayrım Duvarı’na gönderme yaptı

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, Batı Şeria‘nın merkezindeki Beytüllahim‘de kaldığı otelde, İsa’nın ahırda doğumunu tasvir eden bir eser sergiledi. Eserin sergilendiği Walled Off otelinin tüm odaları, Batı Şeria’daki Ayrım Duvarı‘na bakıyor.

“Beytüllahim’in Yara İzi” adı verilen eserde, İsa’nın doğduğu varsayılan yalağın, İsrail’in ördüğü Ayrım Duvarı ile bölündüğü ve duvarın üzerinde yıldız şeklinde bir patlama izi olduğu görülüyor.

İsa’nın doğumunu canlandıran sahnede, duvarın üzerinde İngilizce ve Fransızca “sevgi” ve “barış” sözcükleri yazılı. Sahnede ayrıca üç adet hediye paketi yer alıyor.

Banksy, Instagram hesabında, bu eserini “İsa’nın modifiye edilmiş doğumu” olarak tarif etti.

“Bu eser, Filistin halkının içinde yaşadığı gerçekliği ortaya koyuyor”

Eserin sergilendiği Walled Off otelinin müdürü Wissam Salsaa, Banksy’nin Noel hikayesini kullanarak Filistinliler’in Batı Şeria’daki yaşamlarına dikkat çekmek istediğini ve “sesi olmayanların sesi olmaya çalıştığını” söylüyor:

“İnsanların çoğu Noel kutlamaları sırasında Beytüllahim’den bahsediyor ancak bu kentin yaşadığı sıkıntıları, halkının onurlu bir yaşam süremediğini ve özgürce kentte dolaşamadığını çok az kişi biliyor. Bu eser, Filistin halkının içinde yaşadığı gerçekliği ortaya koyuyor.”

Otelin sahibi daha önce de Banksy ile birlikte çalışmış, otel odaları duvar resimleri ile süslenmişti. Banksy’nin ayrıca Beytüllahim’de ve Ayrım Duvarı üzerinde birçok eseri bulunuyor.

İsrail, Batı Şeria’nın çevresine ördüğü Ayrım Duvarı’nın terör saldırılarını engellemek üzere yapıldığını iddia ediyor. Filistinliler ise duvarın toprak genişletme amaçlı olduğunu savunuyor. Ulusalararası Adalet Divanı’na göre bu duvar yasadışı.

Yaptığı çizimlerde savaş, ekoloji, hayvan hakları ve tüketim çılgınlığı gibi konulara gönderme yapan ve dünyanın en çok tanınan sokak sanatçılarının biri olan Banksy’nin gerçek kimliği hâlâ bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.