Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karadeniz’de orman yangınları – Orman Genel Müdürü Karacabey: “Sabotaj bulgusu yok, kuruyan otların yakılması yüzünden yangınlar çıktı”

Dün akşam Trabzon’un 11 ilçesinde çıkan 37 orman yangınının bu sabah saatlerinde 22’si söndürülmüştü. Ancak kötü haber Artvin, Ordu ve Giresun’dan geldi. Trabzon’un ardından bu üç şehirde de başlayan orman yangınları rüzgârın da etkisiyle yerleşim ve tarım alanlarına yayıldı.

Trabzon’un 37 farklı noktasında dün akşam saatlerinde orman yangını çıktı. Yangınlarda Akçaabat, Araklı, Arsin, Çaykara, Dernekpazarı, Köprübaşı, Of, Ortahisar, Sürmene ve Vakfıkebir ilçelerindeki çoğu tarım arazisi zarar gördü. Bu sabah saatlerinde 22 yangın söndürülürken Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, ciddi bir rüzgâr olduğunu ve yangının çok hızlı şekilde ilerleyebildiğini söyledi.

Yangınlar hakkında Trabzon Valiliğinden yapılan açıklama şöyle:

“İlimizin 11 ayrı ilçesindeki 37 noktada dünden bu yana farklı zamanlarda çıkan örtü yangınlarına, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin toplam 93 araç ve 450 personeliyle müdahale edilmiştir.

Şu ana kadar bu yangınlardan 30’u ekiplerimizin müdahalesiyle söndürülmüştür. Yangınlar neticesinde üç ilçemizdeki altı ev zarar görmüş, herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. 90 hektarlık orman alanı ile 10 hektarlık fındık bahçesinin zarar gördüğü yangınlarda 30 noktada soğutma, altı ilçemizdeki yedi noktada da söndürme çalışmaları halen devam etmektedir. Yanan evler ile yangından zarar gören alanlarda hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır.

Sözkonusu yangınların mevsim itibarıyla bahçelerde yapılan temizlik çalışmalarından kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekli inceleme ve araştırma devam etmektedir.”

Artvin, Ordu ve Giresun’da da orman yangınları çıktı

Trabzon’daki yangın kontrol altına alınmaya başlamışken kötü haber Artvin, Ordu ve Giresun’dan geldi. Sabaha karşı bu üç şehirde başlayan orman yangınları Borçka (Artvin), Ünye (Ordu), Eynesil (Giresun) ilçelerinde devam ediyor. Ünye’de 100 hektarlık alan zarar görürken Eynesil’de de fındık bahçelerinin yangından etkilendiği belirtildi. AFAD ekipleri bu üç ilçede müdahalelerini sürdürüyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise katıldığı bir televizyon programında, yangınlarda herhangi bir sabotaj bulgusu olmadığını, bahçelerde kuruyan otların yakılmasından kaynaklandığını belirtti. Karacabey “Yedisi kontrol altında, sekiz yangını ise şu anda kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Sabotaj olduğuna dair elimizde bulgu yok. Çoğu Karadenizli vatandaşlarımızın bu mevsimde maalesef bahçelerinde yapmış oldukları temizlik sonucu çıkan artıkları yakmalarından kaynaklanıyor. Şiddetli rüzgâr olması, yaklaşık 20 gündür yağmur düşmemiş olması, yerdeki kurumuş yaprakların rüzgârın da etkisiyle büyüyen ve devam eden yangınlar bunlar. Karadeniz’in yapısında, burada yerleşim yerleri arazide dağınık vaziyette bulunuyor. Yangınlar yerleşim yerlerine yakın noktalar. Şu an için o evlerde herhangi bir tehlike, tehdit sözkonusu değil. Yangın o evlere yaklaşmadan kontrol edildi. Şu an için yerleşim yerleri açısından tehdit sözkonusu değil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.