Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul protokolünün İBB’ye maliyeti yaklaşık 23 milyar TL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen pazartesi günü, İBB’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile 1 Ağustos 2018’de imzalanan Kanal İstanbul işbirliği protokolünden çekildiğini açıklamıştı. Protokolde İBB’ye ait taşınmazların projeye tahsisinden Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkarılmasına kadar birçok madde bulunuyordu. Sözkonusu protokolün İBB’ye maliyeti ise 23 milyar TL’ydi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kanal İstanbul projesi kapsamında kurum ve kuruluşların birlikte yürütecekleri işleri tarifleyen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İBB arasında 1 Ağustos 2018’de imzalanan işbirliği protokolünden çekildiğini açıkladı.

İBB tarafından yapılan açıklamada, protokolün kanunen geçersiz olmasının yanı sıra, kanuna aykırı olduğu, hem belediyeyi hem de bölgeyi zarara uğratacak hükümler içerdiği belirtildi.

Protokol, İBB Meclisi’nde kabul edilmeden dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından imzalandı. Kanal İstanbul işbirliği protokolü, 1 Ağustos 2018’te imzalandıktan sonra, 12 Ekim 2018’de meclis gündemine getirilerek oylandı.

Protokolün içeriğinde neler var?

İşbirliği protokolünde, proje alanı içindeki İBB ve İSKİ’ye ait taşınmazların Kanal İstanbul projesi için tahsisi, Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkarılması, bölgede yapılan plan ve imar planlarının 18 ay içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulması, kanalı kesen altyapı ve ulaşım sistemlerinin yerinin değiştirilmesi yer alıyordu.

Yeni İBB yönetimi ise bu işlemlerin kanuna aykırı olduğunu öne sürerek, bu işlemlerin sadece meclis kararıyla yapılabileceğini, sadece belediye başkanı imzasıyla tahsislerin sağlanmasının hukuken mümkün olmadığını açıkladı. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 75. maddesinin (d) bendine göre, belediye tahsisi sadece 25 yıl süre ve altında yapılabilir ancak Kanal İstanbul projesinin devamlılığı da bu tahsisi imkansız kılıyor.

İBB’nin bir diğer itirazı da tahsisin kamu kurum ve kuruluşlarına değil, Kanal İstanbul projesine yapılması. Yasa ayrıca, tahsis edilen taşınmazın amaç dışı kullanılamayacağını öngörüyor.

İBB’ye toplam maliyeti 23 milyar TL

Protokolde belirtilen tahsis işlemi İBB’ye ait 37 adet taşınmazı içeriyordu ve bu taşınmazların toplam maliyeti 1 milyar 49 milyon 140 bin 337 TL değerindeydi. Bir diğer itiraz da Sazlıdere Barajı’nın tamamen yok edilmesiyle ilgili. Sazlıdere Barajı, İstanbul’un toplam su ihtiyacının yüzde 10,21’ini karşılıyor ve İBB, böyle bir yükümlülüğe girmenin suç oluşturacak eylem niteliğinde olduğunu iddia ediyor.

İBB’nin çekildiği protokolün İSKİ’ye maliyeti 19 milyar 281 milyon TL, İGDAŞ’a maliyeti ise yaklaşık 305 milyon TL’ydi. İki karayolu köprüsünün yaklaşık maliyeti olan 3 milyar 250 milyon TL de eklendiğinde protokolün İBB’ye toplam maliyeti 23 milyar TL’ye yükseliyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.