Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Görevden uzaklaştırıldıktan sonra hakkında verilen ifade doğrultusunda 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.   

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanan Mızraklı, duruşmaya tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan T2 Ceza İnfaz Kurumu’ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşma salonu dolduğu için gazeteciler ve birçok avukat içeri alınmadı

Doktorluk yaptığı dönemde örgüt üyelerini tedavi ettiği yönündeki iddialar Mızraklı’ya soruldu. Mızraklı ile birlikte aynı dönemde çalışmış olan tanıklar, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi. Kayıt altına alınmadan hiç kimsenin hastaneye alınamayacağını belirten tanıklar, “Selçuk Başkan’ın birilerini kayıtdışı hastaneye alması mümkün değildir. Hazırlık yapılmadan ve bizzat kendisinin kontrolünden geçmeden bir hasta ameliyata alınamaz. Böyle bir ameliyat geçirmiş birinin de sabah taburcu edilemeyeceğini, edilse bile derhal öleceğini bütün hekimler bilir ve hiç kimse bu sorumluluğu alamaz. Mızraklı hastanede hiç gece nöbetine de kalmadı” dedi. 

Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın da Mızraklı’nın avukatı olarak duruşmada yer aldı. Aydın, Mızraklı’nın Newroz etkinliğine katılmasının da suç unsuru gibi gösterildiğini ancak bunun suç olmadığını belirterek, “Mızraklı aleyhine tanıklık yapanların tanıklıkları usule aykırıdır. Bu tanıklıkların esas alınmaması gerekir. Bu ifadelere dayanılarak bir yargılama yapılması herkesin güvenliğini tehdit eder” diye konuştu.

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da duruşmada söz alarak Mızraklı’ya başkanlığını üstlendiği Sarmaşık Derneği nedeniyle yöneltilen suçlamaları reddetti ve “Sarmaşık Derneği için tespit edilmiş herhangi bir usulsüzlük yoktur. Bu dernek ile toplanan bağışlarla 4 bin 600 aileye düzenli olarak yardım yapıldı” dedi.

Mahkeme heyeti, Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 10 Şubat 2020’de görülecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.