Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da protestolar yeniden yükseliyor

İran’da benzin fiyatlarının artması nedeniyle kasım ayında başlayan protestoların 40. günü nedeniyle bugün tekrar toplanma çağrısı yapılmıştı. İran hükümeti protestoların olduğu şehirlerde interneti kesti ve güvenlik güçleri protestoculara sert müdahalede bulundu.

Aralık ayının başlarına doğru olayların durulmasına rağmen, protestolarda ölen göstericilerden birinin akrabası olan Pouya Bakhtiari sosyal medyadan, olayların 40. günü olan 26 Aralık tarihi için geniş katılımlı bir çağrı yapmıştı. Protestoların tekrar başlaması ve yaşamını yitiren protestocular için anma törenleri yapılmasını isteyen Bakhtiari’nin çağrısının büyük yankı uyandırması sonrası İran hükümeti protestoların yoğun olduğu Tahran, İsfahan ve Şiraz gibi şehirlerde interneti kesti. BBC’ye göre, olayların büyümesi endişesiyle İran polisi Bakhtiari’nin yakınlarını tutukladı.

İnternet kesintisi ve hükümetin uyarılarına rağmen dün gece saatlerinden itibaren protestocular toplanmaya başladı. Anonim hesaplardan dün gece polisin protestoculara yönelik müdahalesine dair videolar paylaşıldı. Görüntülerde, polisin protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtığı ve biber gazı kullandığı görülüyor. İsrail’in The Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre, daha önce de ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in fotoğraflarını yakan göstericiler, dün gece de “Hamaney’e ölüm!” sloganları attı.

Protestolar kasım ayında benzin fiyatlarına yapılan zamla başlamıştı

İran hükümetinin 15 Kasım tarihinde benzin fiyatlarının yüzde 50 oranında artırılacağını duyurması üzerine ülke genelinde protestolar başlamıştı. Medyascope’a konuşan Dr. Gülriz Şen, protestolara daha çok yoksullaşan orta sınıf ve işsizlik sorunuyla karşı karşıya olan kentlilerin katıldığını belirtmişti.

Protestolara İran hükümetinin müdahalesi sert olmuştu. Amnesty International’ın raporuna göre İran’daki protestolarda 304 kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi de güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı. ABD’nin de onayladığı ve İranlı resmi görevlilerden öğrenildiği söylenen sayı ise 1500 kişinin öldüğü yönünde. İran hükümeti resmi bir sayı vermezken, bahsedilen sayıları spekülatif olarak niteliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.