Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OHAL Komisyonu’nun görev süresi bir yıl uzatıldı: Yaklaşık 90 bin başvuru reddedildi, 28 bin başvuru 2020’de karara bağlanacak

Mayıs 2017’de işbaşı yapan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun görev süresi bir yıl uzatıldı. İki yılda 98 bin 300 başvuruyu karara bağlayan OHAL Komisyonu’nun Başkanı Salih Tanrıkulu toplam 126 bin 300 başvuru yapıldığını, başvurulardan 88 bin 700’ünün reddedildiğini, 9 bin 600’ünün kabul edildiğini açıkladı. Tanrıkulu, kalan 28 bin başvurunun 2020 yılı içinde karara bağlanacağını söyledi.

Ret kararları

Anadolu Ajansı’na konuşan OHAL Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu, 88 bin 700 ret kararındaki başlıca kriterlerden olan FETÖ’nün örgüt içi iletişim aracı ByLock programı kullanıcılığı tespitinin yüzde 42, örgüt elebaşının belirli tarihlerdeki talimatı sonrası Bank Asya’ya destek için para yatırma işlemi yapanların oranının ise yüzde 47 olduğunu belirtti. Tanrıkulu, ret kararlarında ByLock‘un tek başına yeterli olduğu durumların da bulunduğunu söyledi.

Başvurusu kabul edilenlerin mesleğe iade edildiğini, kabul kararlarının posta yolu kullanılmadan elden ilgili kurumlara teslim edildiğini belirten Tanrıkulu, bu konuda da hassasiyet gösterdiklerini vurguladı. Tanrıkulu, başvurularda gerekçeli kararlar verdiklerini, böylece insanların kamu görevinden neden ihraç edildiğini öğrendiğini de söyledi. OHAL Komisyonu Başkanı Tanrıkulu, darbe girişimine katılmakla suçlanan tüm askerlerin göreve iade için başvurduğunu vurguladı.

Bank Asya

Tanrıkulu, FETÖ ile mücadelede milat kabul edilen 17-25 Aralık sürecinden sonra, 2014-2015 arasında, Bank Asya’da 465 bin yeni hesabın açıldığını tespit edildiğini ve bu hesaplara 2 milyar 369 milyon lira yatırıldığını söyledi. Tanrıkulu, 12 bin kişinin de başka bankalardan çektikleri kredileri Bank Asya’ya yatırdıklarını açıkladı.

Tanrıkulu, Bank Asya’daki hesap hareketleriyle ilgili özel bir sistem kurulduğunu, bu konuda da Fethullah Gülen’in 25 Aralık 2013’teki bankaya destek olunmasına yönelik talimatının ardından yapılanların incelendiğini söyledi.

Komisyon 2017’de kuruldu

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu 22 Mayıs 2017’de göreve başladı. Yedi üyeden oluşan komisyonda 80 raportör ve 250 personel görev alıyor. Tanrıkulu’nun açıklamalarına göre, komisyon haftada yaklaşık bin başvuruyu karara bağladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.