Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif aktivist, zorla askere alınıp Kuzey Kutbu’na gönderildi

Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın Yolsuzlukla Mücadele Kurumu adlı vakfında proje yöneticisi olarak çalışan bir kişinin, asker kaçağı olduğu gerekçesiyle zorla alıkonarak Kuzey Kutbu’ndaki bir birliğe gönderildiği bildirildi.  

Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sert eleştirileri ile tanınan Navalnıy, 23 yaşındaki Ruslan Şaveddinov’un Moskova’daki evine geçen pazartesi günü polis tarafından baskın yapıldığını ve ardından 2 bin kilometre uzaktaki, kutup bölgesinin tecrit edilmiş Novaya Zemlya takımadalarındaki hava savunma üssüne götürüldüğünü duyurdu. Navalnıy, Youtube’ta muhalif yayınlarıyla da bilinen aktivist Şaveddinov’u “siyasi tutsak” olarak nitelerken, Rus ordusu “Sözkonusu kişi uzun süredir asker kaçağı konumundaydı” açıklamasını yaptı.

Rusya’da erkekler için, 18 ile 27 yaş arasındaki bir dönemde 12 ay süreyle, er olarak askerlik yapma zorunluğu bulunuyor. Navalnıy ise, Şaveddinov’un daha önce tıbbi sebeplerle askerlikten muaf tutulmak için mahkemeye başvurduğunu kaydetti.

Barents ve Kara denizlerinin arasındaki Novaya Zemlya takımadaları, Sovyetler Birliği döneminde nükleer denemeler için kullanılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.