Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, Çin ve Rusya’dan ortak askeri tatbikat

İran, Çin ve Rusya’nın ortak olarak yürütecekleri “Deniz Güvenlik Kuşağı” isimli askeri tatbikat, Hint Okyanusu’nun kuzeyinde bugün (27 Aralık 2019) başlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ekonomik yaptırımları altındaki İran; Rusya ve Çin ile askeri işbirliğini artırma arayışında. Çin ve Rusya’nın deniz kuvvetleri temsilcilerinin İran ziyaretleri de son yıllarda arttı.

İran Askeri Kuvvetler Sözcüsü General Abolfazl Shekarchi, bölgesel güvenliği artırma amacıyla yapılan bu müşterek harekâtın Umman Denizi’ne kadar genişleyeceğini söyledi.

Tatbikat, ABD’nin bölgesel müttefiki Suudi Arabistan ile ortak harekâtlarına da bir cevap niteliğinde. ABD ile Suudi Arabistan’ın yaptığı harekâta Çin de katılmıştı.

ABD petrol gemilerine ve Suudi Arabistan’ın petrol endüstri tesislerine yapılan füze ve drone saldırılarıyla son dönemde Basra Körfezi’nde gerilim tırmanırken, ABD bölgeye askeri birlikler yolladı ve Suudi Arabistan’a ek füze savunma sistemi kuruldu.

ABD, Eylül 2019’da Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine yönelik Yemen’deki İran destekli Husi milis güçlerinin üstlendiği saldırıların İran tarafından yapıldığını iddia etmişti. Suudi Arabistan da saldırının İran tarafından finanse edildiğini savunmuştu. Suçlamaları reddeden İran ise, misilleme niteliğinde herhangi bir saldırının topyekûn bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunmuştu. İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya arasında 2015’te imzalanan Nükleer Anlaşması’ndan 2018’de ABD’nin tek taraflı olarak çekildiğini açıklamasından sonra Tahran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde anlaşmanın şartlarını aşmaya başladı.

2017’de de İran, Umman Körfezi ile Basra Körfezi arasında, dünyadaki deniz yoluyla petrol ticaretinin yaklaşık üçte birinin yapıldığı Hürmüz Boğazı yakınlarında Çin ile ortak bir deniz kuvvetleri tatbikatı yürütmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.