Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği saldırıya uğradı, Trump İran’ı sorumlu tuttu

ABD’nin Irak’ta düzenlediği hava saldırılarına tepkiler büyüyor. Sabah saatlerinde yüzlerce Şii gösterici, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne yürüdü, bina önündeki bir güvenlik kulübesini ateşe verdi ve içeri girmeye çalıştı. Elçilik tahliye edilirken, ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden İran’ı tehdit etti.

Sabah saatlerinde elçilik binası önüne gelen göstericiler Irak Hizbullahı ve Haşdi Şabi bayrakları taşıdı. Göstericiler önce ABD aleyhine sloganlar attı. Ardından bir grup, elçilik binasına girmeye çalıştı. Reuters haber ajansı, elçilikteki ABD güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale ettiğini duyurdu.

Protestocular binanın girişine sprey boyalarla “Halk adına kapatılmıştır” yazdı ve bina çevresindeki güvenlik kameralarını tahrip etti.

Amerika’nın Sesi’ne göre elçilik çalışanları, protestolar başlar başlamaz tahliye edildi. Reuters’e konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ve elçilik çalışanlarının güvenli bir yere götürüldüklerini söyledi.

Olaylarda en az iki kişi yaralandı. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi protestoculardan eylemlerini sona erdirmelerini istedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise yaşanan olaylardan İran’ı sorumlu tuttu. Trump Twitter’dan, “İran bir Amerikalı çalışanı öldürdü. Biz de sert şekilde yanıt verdik, her zaman da böyle yapıyoruz. Şimdi İran, Irak’taki ABD Büyükelçiliği’ne bir saldırı organize ediyor. Bundan tamamen sorumlu tutulacaklar” diye yazdı.

Ne olmuştu?

ABD hafta başında, İran destekli Hizbullah Tugayları’na ait Irak ve Suriye’deki üsleri bombalamış, 25 milis hayatını kaybetmiş, 50’den fazla kişi de yaralanmıştı. ABD yönetimi saldırıya gerekçe olarak Kerkük yakınlarındaki bir Amerikan üssüne düzenlenen saldırıyı gösterdi. Bu olayda bir Amerikalı mühendis ölmüştü.

ABD’nin bu saldırısı, Irak yönetimi tarafından da eleştirilirken Şii gruplar intikam çağrısı yaptı.

ABD, Hizbullah Tugayları’nı “terör örgütü” olarak görüyor. 2007’de İran’ın desteğiyle kurulan grup, Irak’taki IŞİD varlığına karşı savaşan Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin içindeki en güçlü grup.

Kaynak: BBC, Voice of America, Reuters, El Cezire

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.