Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te 30 milyar dolarlık “Varlık Fonu” nakit fazlası yaratınca başa bela oldu: Yeni bir yatırım modeli aranıyor

Bloomberg’in haberine göre, Norveç hükümetinin varlık fonu beklenenden çok büyüyerek nakit fazlalığına yol açtı. Fonda biriken paralar için yeni yatırım modeli aranıyor. 

Norveç Hükümet Emeklilik Fonu, Norveç Varlık Fonu’nun küçük kardeşi olarak biliniyor. Norveç Varlık Fonu’nda yaklaşık 1.1 trilyon dolar bulunuyor. Bu fonun dünya çapında varlıkları ve yatırımları var. Ancak Hükümet Emeklilik Fonu’nun sadece Norveç’te varlıkları ve yatırımları bulunuyor. Buna rağmen fonun değeri 30 milyar dolar. 

Emeklilik Fonu’nun yatırım ve varlıklarının yüzde 85’i Norveç’teyken kalan yüzde 15 İsveç, Finlandiya ve Danimarka’da birikmiş durumda. Ancak fonda biriken nakit nedeniyle fon yöneticileri yeni bir yatırım modeli önerisini dile getirdi ve bunu Norveç Finans Bakanlığı’na sundu. Dünyadaki en büyük servet fonuna sahip olan Norveç hükümeti, bu fonları gelecek nesiller için kullanmak istediğini belirtiyor. Ancak bütün fonun ülke içinde kullanılması ekonomiyi dengesizleştirebileceğinden dolayı bu fonlar yatırım olarak dünya geneline yayılmış durumda. Bununla birlikte, emeklilik fonlarının genel olarak Norveç içinde yoğunlaşmasının Norveç Borsası için de bir risk oluşturduğu belirtiliyor. Fon yöneticileri, zor zamanlarda hızlı hareket edebilmek için fondaki yatırım modelinin değişmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.