Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM Libya tezkeresini 2 Ocak’ta görüşecek

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Genel Kurulu’nu 2 Ocak 2020 Perşembe günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen tezkerede Libya’ya asker gönderilmesi isteniyor, gerekçe olarak IŞİD, El Kaide ve diğer terör örgütlerinin tehdidi, yasadışı göç, insan ticareti gösteriliyor ve Libya Ulusal Hükümeti’nin Türkiye’den askeri destek talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Tezkere, meclisten geçmesi halinde bir yıllığına geçeri olacak.

Tezkerede, Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) kolaylaştırıcılığında ülkedeki tüm tarafların katılımıyla yürütülen ve yaklaşık bir yıl süren Libya Siyasi Diyaloğu sonucu, Libya Siyasi Anlaşması‘nın 17 Aralık 2015 tarihinde Fas’ın Suheyrat şehrinde imzalandığına işaret ediliyor. Bu anlaşma kapsamında oluşturulan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin 2015’teki 2259 sayılı kararı uyarınca uluslararası toplum tarafından Libya’yı temsil eden tek ve meşru hükümet olarak tanındığı söylenen tezkerede, “BM Güvenlik Konseyi’nin 2259 (2015) sayılı Kararı; Libya Siyasi Anlaşması’nın uygulanması ile Ulusal Mutabakat Hükümeti dahil söz konusu anlaşmada atıfta bulunulan Libya kuruluşlarının desteklenmesinin yanı sıra, üye devletlere anlaşmada yer almayan ve meşruiyet iddiasında bulunan paralel kuruluşlara desteğin ve bunlarla temasın kesilmesi için de çağrıda bulunmaktadır” ifadeleri de yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.