Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs’tan Türkiye’yi baypas eden boru hattı projesi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) çıkaracağı doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak 1900 kilometrelik boru hattının inşası için üçlü bir anlaşmaya imza atarak 2020’ye girdi. Doğu Akdeniz’in İngilizce kısaltması “EastMed” adı verilen boru hattı projesine, önümüzdeki ay İtalya ve daha sonra Bulgaristan da eklenecek.

Sözkonusu boru hattı, İsrail’in Kıbrıs adasının doğusundaki münhasır ekonomik bölgesinden başlayarak, Kıbrıs ve Girit adalarını da dahil ederek, bu hat üzerinden Yunanistan’a uzanacak. Ancak Kıbrıs-Girit arasındaki bölge, Ankara’nın daha önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve 27 Kasım’da da Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapmış olduğu anlaşmalarla hak iddia ettiği alan içinde yer alıyor.

EastMed boru hattı anlaşmasının Yunanistan’ın başkenti Atina’da perşembe günü düzenlenen imza törenine, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyadis katıldı. Yunan Kathimerini gazetesi, Mısır’ın da kendi doğalgazını Avrupa’ya taşımak üzere projeye dahil olmayı düşünebileceğini yazdı.

En erken 2025 yılında tamamlanması beklenen EastMed boru hattı projesinin yapım maliyeti 7 ile 10 milyar dolar arasında hesaplanıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili “Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’yi ve Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türkleri’ni yok sayan hiçbir proje başarılı olamayacaktır” açıklaması yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.