Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kasım Süleymani suikastı – Trump’tan İran’ın intikam tehdidine yanıt: “Misilleme gelirse, İran’a ait 52 hedefi vururuz”

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın Kasım Süleymani suikastının intikamını almak üzere Amerikalıları ya da Amerikan varlıklarını hedef alan bir saldırı düzenlemesi halinde “hızla ve çok sert mukabele” tehdidinde bulundu. Twitter’dan açıklama yapan Trump, 1979 İslam Devrimi sırasında Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’nde 444 gün rehin tutulan 52 Amerikalı rehinenin her birini temsilen, İran’a ait 52 hedef belirlediklerini, bu hedefleri ve İran’ı vuracaklarını yazdı.

“İran gayet cüretkâr bir şekilde, hayatı boyunca öldürdükleri bir yana, yakın zamanda yüzlerce İranlı protestocunun yanı sıra, geçenlerde bir Amerikan vatandaşını da öldürmüş olan terörist liderlerinden dünyayı kurtarmış olmamızın intikamı için, belli ABD varlıklarını hedef almaktan bahsediyor” diye yazan Trump, bu paylaşımlarının “uyarı” kabul edilmesini istedi ve şu ifadeleri kullandı:

İran eğer Amerikalıları ya da Amerikan varlıklarını vurursa, bazıları çok üst düzey ve de İran ile İran kültürü için çok önemli olan (uzun yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) belirlemiş olduğumuz 52 hedef HIZLA VE ÇOK SERT ŞEKİLDE VURULACAK. ABD daha fazla tehdit istemiyor!

Trump’ın paylaşımına “savaş suçu” tepkisi

Trump’ın paylaşımı sosyal medyada büyük tepki aldı. Eski ABD Federal Hükümet Etik Bürosu Başkanı Walter Schaub, Trump’ın dolaylı da olsa sivilleri hedef gösteren tehdidinin savaş suçu kapsamına gireceğine dikkat çekti ve Twitter’a bu tür paylaşımları yapan kullanıcıların hesaplarının kapatılması gerektiği uyarısı yaptı.

https://twitter.com/waltshaub/status/1213608757634174977?s=20

Eski ABD Başkanı Barack Obama’ya asistanlık yapmış olan, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl da, kültürel varlıkları hedef almanın savaş suçu olduğunu hatırlattı, “Trump savaş hukukunu kale almıyor olabilir ama Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Trump’a İran’ın kültürel varlıklarını hedefler arasında gösterdiğine inanmakta zorlanıyorum” diye yazdı.

Trump’ın, İran’ın “kültürel” varlıklarını da hedef göstermesine dikkat çeken İran asıllı Amerikalı gazeteci Negar Mortazavi ise “Kültürel varlıkları kim hedef alıyor biliyorsunuz değil mi? IŞİD” diye yazdı.

İran’ın Ulusal Ordusu Devrim Muhafızları’nın komutanlarından General Gulamali Ebuhamza, Kasım Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak, Hürmüz Boğazı’nda ABD’ye ait 35 kadar hedef belirlediklerini söylemiş, “Tel Aviv de vurabileceğimiz menzilin içinde kalıyor” diye eklemişti. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi de Süleymani suikastının sorumlularından “doğru zamanda, doğru yerde intikam alınacağını” duyurmuştu.

Kasım Süleymani için Bağdat’ta düzenlenen cenaze töreninde “ABD’ye ölüm” sloganları atıldı, Amerikan bayrakları yakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.