Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da Hafter güçleri Sirte’yi ele geçirdiklerini duyurdu, Ulusal Mutabakat Hükümeti yalanladı

Reuters haber ajansı Libya’nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter’e bağlı güçlerin, kıyı kenti Sirte’yi ele geçirdiklerini duyurdu. Sirte, 2016 yılında ABD’nin hava desteği ile IŞİD’den kurtarıldığından bu yana Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolünde bulunuyordu.

Anadolu Ajansı ise Türkiye’den askeri destek talebinde bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Sirte’nin Hafter güçlerinin eline geçtiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığına dair açıklamasını yayınladı. Açıklamada saldırıların “püskürtüldüğü”, kentte durumun tamamen kontrol altında olduğu, akşam saatlerindeki çatışmaların ise kentin dışında meydana geldiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar akşamı katıldığı bir yayında Türk askerlerinin Libya’ya “peyderpey” gönderilmeye başlandığını duyurmuş, ancak cephede muharip güç olarak savaşmayacaklarını, koordinasyonu sağlayacaklarını söylemişti.

Türkiye ile Başbakan Feyyaz el Sarrac liderliğindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, 27 Kasım’da deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası ile askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı. Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesine olanak tanıyan cumhurbaşkanlığı tezkeresi de 2 Ocak Perşembe günü TBMM’de kabul edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.