Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kasım Süleymani suikastı – Kirman’daki cenaze töreninde izdiham çıktı: En az 50 kişi öldü

ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin memleketi Kirman’da düzenlenen cenaze töreninde izdiham çıktı. İran Devlet Televiyonu, izdihamda en az 50 kişinin öldüğünü, 200’den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

Olaylar, Kasım Süleymani’nin naaşının Kirman’ın Azadi Meydanı’nda sergilenmesiyle çıktı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde yerde yatan onlarca kişi görülüyor. Bazıları hareketsizken, bazı kişilere suni teneffüs yapılıyor. İzdiham sebebiyle cenaze töreni planlanandan daha erken bitti.

Cenaze törenine kaç kişinin katıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak kalabalık, ilk önce Bağdat’ta, dün de Tahran’da yapılan törenlerdeki kalabalığa yakındı. İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, izdihamdan kısa süre önce yaptığı konuşmada Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin intikamının alınacağını tekrarladı.

Kasım Süleymani için Kirman’da düzenlenen cenaze töreninden.

Süleymani için, dün İran’ın başkenti Tahran’da da devlet erkanıyla birlikte yüzbinlerce kişinin katıldığı bir tören daha düzenlenmişti. Süleymani ve Süleymani ile birlikte hayatını kaybeden Iraklı milis komutanı el Mühendis için, Tahran ve Kirman dışında, cumartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’tan başlayarak, Irak’ta Kerbela ve Necef, İran’da da Kum, Ahvaz ve Meşhed kentlerinde cenaze töreni yapıldı.

Kasım Süleymani geçen cuma günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. İran parlamentosu, ABD ordusu ve Pentagon’u “terör örgütü” ilan eden bir karar aldı. İran’ın Tasnim Haber Ajansı’na konuşan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şamkani, Süleymani’nin intikamının alınması için 13 aşamalı bir plan üzerinde çalışıldığını söyledi. Ayrıntı vermeyen Şamkani, “ABD’ye tarihi bir kabus yaşatacağız” dedi.

Amerikan yönetimi ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı için ABD’nin New York kentine gitmek isteyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e vize vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.