Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan ve Putin’den Libya’da taraflara ateşkes çağrısı


Türkiye ile Rusya, Libya’da ateşkes için anlaştı. Buna göre iki ülke, taraflara; 12 Ocak geceyarısı itibarıyla yürürlüğe girmek üzere ateşkes çağrısı yaptı. Bugün TürkAkım boru hattı projesinin açılışı vesilesiyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin, ateşkes çağrısını ortak yazılı açıklama ile duyurdu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Mevcut kritik şartlar altında ve ilgili BMGK kararlarının ortaya koyduğu amaçlar ışığında inisiyatif almaya karar verdik. Bu çerçevede, arabulucular olarak, Libya’daki tüm taraflara çatışmaları 12 Ocak günü saat 00.00 itibarıyla durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde günlük hayatın normalleştirilmesi için gereken önlemlerle desteklenen sürdürülebilir bir ateşkes ilan etmek, Libya halkının acılarına son vermek ve ülkeye barış ve refahı yeniden getirmek için derhal bir müzakere masasının etrafında bir araya gelme çağrısında bulunuyoruz. Libyalılar’ın, istisnasız bütün vatandaşlarının çıkarlarını hesaba katan ulusal çapta bir diyalog çerçevesinde, vatanlarının geleceğine bağımsız bir şekilde karar verebileceklerine dair inancımız tamdır.”

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında iki liderin Libya’da ateşkes konusunda taraflara çağrı yaptığını söylemişti.

Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, Libya’da 12 Ocak’ta ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunuyorlar” dedi. Çavuşoğlu ayrıca, “Bu görüşmede ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel konularımızı da ele almışlardır” açıklamasını yaptı. Lavrov da “Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda Libya konusunda bir yol haritası çizilmiş oldu. Özellikle vurgulamak istediğim husus hem Putin, hem Erdoğan, Libya’daki tüm taraflara çağrıda bulunarak koşulsuz ateşkes çağrısı yapmıştır” diye konuştu.

Erdoğan-Putin görüşmesinde İran-ABD gerginliği ve Suriye’deki gelişmeler de ele alındı. İkilinin ortak yazılı açıklamasında İran-ABD gerginliği için, “tüm taraflara itidalli ve sağduyulu hareket etme ve diplomasiye öncelik verme çağrısı” yapılırken, Suriye İdlib vilayeti için “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde sükûnetin, İdlib’le ilgili bütün anlaşmaların tüm unsurlarıyla hayata geçirilmesiyle sağlanması gerekliliğini vurguluyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.