Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, Irak’taki Amerikan üslerine füze saldırısı düzenledi: “ABD karşılık vermesin, topyekûn savaş olur”

İran, ABD’nin Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki iki Amerikan üssüne füze saldırısı düzenledi. Saldırılar Irak’ın başkenti Bağdat’ın batısındaki Ayn el Esad ve Erbil yakınlarındaki başka bir üsse yapıldı. Amerikan ve Iraklı yetkililer saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, füze saldırısının ardından “Her şey yolunda” diye tweet attı.

İran’ın resmi haber ajansı Fars, füze saldırısını “İntikam başlıyor” başlığıyla duyurdu ve saldırıya ait olduğunu iddia ettiği görüntüler yayınladı:

ABD Savunma Bakanlığı’na göre iki üsse toplam 15, Irak ordusuna göreyse 22 füze atıldı. ABD ve Irak ordusundan yapılan açıklamalara göre saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı. İran Devlet Televizyonu ise saldırılarda 80 Amerikan askerinin öldüğünü iddia etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, ABD’nin bu saldırıya karşılık vermesinin “topyekûn bir savaşa yol açacağını” söyledi. Aşena, “ABD’nin karşı askeri eylemi, bölgede topyekûn bir savaşa neden olur. Ancak Suudiler farklı bir yol seçebilirdi – tam barış içinde olabilirlerdi!” paylaşımı yaptı.

İran Devrim Muhafızları’ndan bölgedeki ABD müttefiklerine tehdit

İran Devrim Muhafızları’ndan ABD’nin bölgedeki müttefiklerine de tehdit geldi: “ABD’nin müttefiki bütün ülkeleri uyarıyoruz. Ülkelerindeki üslerden İran’a saldırı olursa askeri misillemenin hedefi olacaklar.”

Saldırıların ardından ABD Başkanı Donald Trump Ulusal Güvenlik Kabinesi’ni topladı ve Twitter’dan paylaşımda bulundu:

Her şey yolunda! İran’dan Irak’taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: “Meşru müdafaa hakkımızı kullandık, savaş istemiyoruz”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, meşru müdafaa haklarını kullandıklarını ve ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye düzenlediği saldırıya orantılı bir karşılık verdiklerini söyledi. Zarif’in Twitter’daki ilgili paylaşımı şöyle:

“İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize korkakça düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız.”

Kasım Süleymani geçen cuma günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. İran parlamentosu, ABD ordusu ve Pentagon’u “terör örgütü” ilan eden bir karar aldı. İran’ın Tasnim Haber Ajansı’na konuşan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şamkani, Süleymani’nin intikamının alınması için 13 aşamalı bir plan üzerinde çalışıldığını söyledi. Ayrıntı vermeyen Şamkani, “ABD’ye tarihi bir kabus yaşatacağız” dedi.

Amerikan yönetimi ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı için ABD’nin New York kentine gitmek isteyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e vize vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.