Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737-800 yolcu uçağı, İran-Kiev seferini yaparken, 176 yolcu ve mürettebatı ile birlikte düştü. Tahran’dan havalandıktan kısa bir süre sonra düşen uçaktan kurtulan olmadı. Hem İran hem de Ukrayna yönetimleri, olayın kaza olduğunu açıkladı.
Uçak Tahran’ın 60 kilometre güneybatısındaki Parand yakınlarında, kalkıştan sekiz dakika sonra, yerel saatle 06:12’de düştü. Olay yerinden gelen ilk görüntülerde uçağın enkazının paramparça olduğu ve geniş bir alana yayıldığı görülüyor.
İran Sivil Havcılık Dairesi Sözcüsü Rıza Caferzade, pilotun herhangi bir acil durum mesajı paylaşmadığını ve kule ile hiç temasta bulunmadığını söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadim Prystaiko uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, dört Afganistan, üç Almanya ve üç İngiltere vatandaşının olduğunu açıkladı. Prystaiko, kazanın sebebine ilişkin araştırmanın sürdüğünü belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy de Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın Facebook sayfasında yazdığı mesajda, uçaktaki tüm yolcu ve mürettebatın öldüğünü doğruladı. İran’daki Ukrayna Büyükelçiliği da olayın terörle ilişkili olmadığını açıkladı.
Tahran yakınında düşen Ukrayna yolcu uçağının enkazından ilk görüntüler: 170'ten fazla kişinin öldüğü uçağın enkazının paramparça olduğu görülüyor https://t.co/SeD6envWi4 pic.twitter.com/4CmfmMbSbu
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) January 8, 2020
İran soruşturmaya Boeing firmasının yardım etmesini istemiyor
Kaza, tam da İran ve ABD arasında, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sebebiyle çıkan gerginliğin had safhada olduğu bir sırada meydana geldi. Sosyal medyada uçağın iki ateş arasında kaldığına dair iddialar ortaya atıldı. Yine sosyal medyada yayılan bazı görüntülerde ise bir uçağın alevler içinde olduğu görülüyor. Bu görüntüler henüz doğrulanmadı.
Boeing firması kazadan haberdar olduğunu ve soruşturmayı yakından takip ettiğini duyurdu. Normal şartlarda Boeing firması, kendi uçaklarının karıştığı kazalarla ilgili olarak soruşturmayı yürüten taraflara sahada destek veriyor. Ancak ABD ile İran arasında devam eden kriz durumundan dolayı, Boeing’in araştırmaya ne kadar etkin şekilde müdahil olabileceği belli değil. İran Sivil Havacılık Dairesi’nden yapılan açıklamada karakutunun Boeing’e verilmeyeceği belirtildi.
Boeing, 346 kişinin öldüğü MAX 737 kazaları nedeniyle zaten zorda. MAX 737’lerin uçması yasaklandı. Boeing son olarak geçen ay CEO Dennis Muilenburg’un işine son vermişti. Boeing 737-800’ler de son yıllarda ölümcül kazalara karıştı. Mart 2016’da FlyDubai uçağı Rusya’nın Rostov kentinde, Mayıs 2010’da da Hindistan Havayolları’na ait bir uçak Hindistan’ın Mangalore kentinde düştü. Bu kazalarda 200’den fazla kişi öldü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.