Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da Kaddafi taraftarları: “Hafter, bizi Trablus’taki iktidara yeniden taşıyacak bir tren”

Araştırmacı Virginie Collombier, Monde Afrique’e verdiği röportajda Libya’da Sirte’nin General Halife Hafter güçlerince alınmasının ardından, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi taraflarlarının yeniden güçlenme ihtimali olduğunu söyledi. Collombier’e göre Kaddaficiler, Hafter ile ittifak kurarlarsa iktidarı yeniden alabileceklerini düşünüyor.

Floransa’da bulunan Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nde görev yapan akademisyen Virginie Collombier, Libya ile ilgili Monde Afrique’e röportaj verdi. Collombier, Mısır’da 2011 sürecini çalıştıktan sonra Libya’daki çatışma ve çözüm süreci ile ilgili çalışmalarına ağırlık vermişti.

Collombier, Sirte’nin düşmesinin ardından General Hafter’in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu ve başında Faiez Sarraj’ın olduğu Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki son durumu değerlendirdi. Bu röportajın ilgili yerlerini çevirdik:

“Sirte kenti önemi yadsınamaz bir stratejik konumda. Burası iki hükümet arasındaki sınır bölgesinde yer alıyor. Bu kenti tutan, stratejik olarak kuzey-güney ve doğu-batı geçişlerini kontrol edecek potansiyele sahip olur. Kentin bu askeri-stratejik önemi dışında sembolik önemi de büyük. Sirte eski rejimin yani Kaddafi yönetiminin başkenti ve aynı zamanda IŞİD’in 2015 yılında kuşattığı bir yer.

Son aylarda pek çok bombalama yapıldı ancak bunlar büyük bir istikrarsızlık yaratmamıştı. Bunun sebebi de tarafların pozisyonları arasında bir çeşit istikrar oluşmasıydı. Ancak Trablus’taki son çatışmalar ve Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne desteği sonrası pozisyonlarda bir değişim meydana geldi. Bunun ardından, Kaddafici çevrelerde son derece etkili olan Abuzeid Dorda geçenlerde yaptığı açıklamada açık bir şekilde Türkiye’nin Libya pozisyonuna saldırdı. Bu, çeşitli yerlere dağılmış ve 2011 yılında Kaddafi’nin düşmesinden bu yana sessiz kalan Kaddafi taraftarlarını galeyana getirdi. Bu kişiler ve gruplar 2011 yılından sonra tüm meşruiyetlerini yitirmişlerdi. Ama son günlerdeki olaylar onları yeniden aktif kıldı. Öyle ki, Sirte’nin bazı semtleri Hafter güçlerinin gelişini olumlu karşıladı. Tabii her yerde durum böyle değil.”

“Öte yandan her iki taraf da (Libya Ulusal Ordusu ve Ulusal Mutabakat Hükümeti) 2017 yılından bu yana eski rejimin (Kaddafi yönetimi) mensuplarını ve partizanlarını yanına çekmeye çalışıyor. Bu yeni bir şey değil. Ama Hafter bu konuda daha etkili davrandı. Özellikle son aylarda bu daha da artmış durumda. Son aylarda eski rejimin yanlılarıyla yaptığım görüşmede ortaya çıkan şeyi şöyle özetleyebilirim: ‘Hafter, bizi Trablus’taki iktidara götürecek bir tren.’ Bu açıdan onlar için Hafter’in Sirte çıkarması bir fırsat olarak görünüyor. Hafter ile ittifak yaparlarsa yeniden iktidar olabileceklerini düşünüyorlar.

Birçok gözlemci uzun bir zamandır, Hafter’in etrafında çok çeşitli dinamiklerden oluşan bir destek grubu oluşturduğunu belirtiyor. Bu gruplar askeri ve siyasi anlamda son derece farklı. Birbirlerinden son derece farklı da olsalar bu grupları birleştiren ortak bir amaç var: ‘İktidarı alıp, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden kurtulmak’. Ama insanlar şunun farkında ki bu koalisyon uzun sürmeyecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.