Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, Trump’ın askeri güç kullanımı yetkisini tırpanlayan tasarıyı oylayacak

ABD’de Temsiciler Meclisi’nin, Başkan Donald Trump’ın Kongre onayı olmaksızın İran’a karşı askeri güç kullanmasını engellemeyi amaçlayan bir tasarıyı bugün oylaması bekleniyor. Trump’ın İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani’yi hedef alan hava saldırısı emrini vermesi ertesinde, ABD ve İran arasında savaş çıkması endişesiyle hazırlanan tasarının Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden geçse dahi, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da kabul edilmesi beklenmiyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Süleymani suikastına İran’dan gelen yanıt ertesinde, Başkan Trump’ın gerginliği tırmandırmayan açıklamalarıyla tansiyonun düştüğünü teslim etti, ancak Trump’ın İran’a yönelik askeri adımlarını her durumda sınırlandırmak gerektiğini kaydetti.

Trump yönetiminin suikast gerekçeleri Demokratlar’ı ikna etmedi

ABD Savunma Bakanı Mark Esper (ortada), Genelkurmay Başkanı Mark Milley (sağda) ile.

Pelosi’nin açıklaması öncesinde Trump yönetimi Kongre üyelerini Süleymani suikastıyla ilgili olarak basına kapalı oturumlarla bilgilendirmişti. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve CIA Başkanı Gina Haspel’in önce Temsilciler Meclisi, ardından da Senato’da yaptıkları toplantılar, sözkonusu operasyonun aciliyeti ve hatta gerekliliği konusunda Demokratlar’ı ikna edemezken, Cumhuriyetçiler’den destek buldu.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Başkanı Eliot Engel “ABD’ye yönelik açık ve yakın bir tehdit olduğu söylendi. Bundan pek emin değilim. Bakın, öldürdüğümüz kişi elbette canımız ciğerimiz değil. İran rejiminin hayranı da değilim ama paylaştıkları istihbarat ikna edici değil” değerlendirmesi yaptı. Buna karşılık Senato Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi Başkanı Jim Risch ise, bilgilendirme toplantısının şu ana dek katıldıkları içinde en iyisi olduğunu savundu ve “İstihbarat da çok netti” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.