Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prens Harry ve eşi Meghan, İngiltere Kraliyet Ailesi’ndeki görevlerinden çekiliyor: Ne kadar özgür olabilecekler?

Kraliçe II. Elizabeth’in torunu Prens Harry ve eşi Meghan, İngiltere Kraliyet Ailesi’ndeki görevlerinden çekilme kararı aldı. Instagram hesaplarından aldıkları kararı açıklayan çift, medya önünde olmaktan dolayı yıprandıklarını ve normal bir hayat yaşamak istediklerini belirtti. İngiliz kaynaklara göre, kraliyet ailesi bu durumdan memnun değil.

Kraliçe II. Elizabeth’in torunu, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Sussex Düşesi Meghan, kraliyet ailesindeki görevlerinden çekilmeye karar verdi. 2018 yılında evlenen çift, daha önce de medya ile aralarında sert bir ilişki buluduğu ve kraliyet sorumluluklarının kendilerini yıprattığını dile getirmişti. Ancak çiftin dün açıkladığı kraliyet yükümlülüklerinden çekilme kararı herkes için şaşırtıcı oldu.

Sussex Kraliyet Instagram hesabından kararlarına dair bir açıklama yayımlayan çift, aylarca düşünüp taşındıktan sonra kraliyet ailesinin asil üyeleri olmaktan çekilme kararı aldıklarını ve ekonomik olarak özgür yaşamak istediklerini belirtiyor. Kraliçe II. Elizabeth’e olan bağlılık ve desteklerinin her zaman süreceğini ve hayatlarını Kuzey Amerika ve Birleşik Krallık sınırları içinde geçireceklerini söyleyen çift, bundan sonraki hayatlarında bir yardım derneği üzerinde çalışacaklarını da ekliyor.

İngiltere’nin önde gelen medya kaynaklarına göre ise kraliyet ailesi çiftin kararından dolayı büyük hayal kırıklığı içinde. Prens Harry ve Meghan’ın ortak açıklamasından birkaç saat sonra resmi bir açıklama yayınlayan İngiltere Kraliyet Ailesi, çiftin hayatlarına farklı bir yön verme isteklerinin karışık durumlar yarattığını ve bu karışıklığın çözülmesinin zaman alacağını dile getirdi.

The GuardianTelegraph ve BBC gibi kaynaklar, Kraliçe II. Elizabeth’in torununun farklı bir hayat kurma isteğinden haberdar olmadığı, açıklamanın yayınlanmasından çok kısa bir süre önce gerçeği öğrendiğini ve bu durumdan dolayı oldukça üzgün ve hayal kırıklığı içinde olduğunu söylüyor.

Ne kadar özgür olabilirler?

Prens Harry ve Meghan’ın görevlerinden çekilmesi İngiltere’de politik bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Prens ve eşi her ne kadar kararlarını özgür olmak üzerine inşa etse de, bu gerek sosyal statü, gerekse mali açıdan çok mümkün gözükmüyor. Prens Harry, Galler Prensi Charles’ın oğlu olduğu için bağlı olduğu yıllık 5 milyon poundluk fonu almaya devam edecek. Geçtiğimiz yıl 2.4 milyon pounda yeniledikleri Windsor’daki kraliyet konutu da kendilerine tahsis edilmeye devam edecek olan kraliyet çiftinin güvenliği de eskiden olduğu gibi İngiliz halkının vergileriyle ödenecek.

Bir diğer önemli soru işareti ise çiftin profesyonel hayatlarıyla ilgili. BBC’nin kraliyet ailesi muhabiri Jonny Dymond, çift hangi işe girerse girsin kraliyet ailesi etiketlerinin üzerlerinde duracağını ve bu durumun çiftin kraliyet ailesi üzerinden haksız bir gelir elde edip etmediğinin ya da profesyonel hayatlarında amaçlarının ne yönde olacağının her zaman tartışmalı bir konu olacağını belirtiyor. Profesyonel hayatlarını Kuzey Amerika’da sürdürme kararı alan çiftin iki ülkeli bir hayat sürmesinin getireceği ekstra masrafların ve bürokratik engellerin nasıl aşılacağı da henüz bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.