Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den Çalışan Gazeteciler Günü Raporu: 2019’da 5 bin 500 gazeteci işsiz kaldı, 19 gazeteci tutuklandı, 40 gazeteci saldırıya uğradı

CHP’nin hazırladığı rapora göre, 2018’in Temmuz ayından bu yana ekonomik kriz nedeniyle 300’den fazla yerel ve ulusal gazete ile dergi kapandı, 5 bin 500 basın emekçisi işsiz kaldı, 40 gazeteciye fiziki saldırı düzenlendi, 700 gazetecinin basın kartı iptal edildi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı raporda, son bir buçuk yılda ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerden birinin basın ve yayıncılık sektörü olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin, gazete ve kitap üretiminde kullanılan kâğıdın neredeyse tamamını ithal ettiğine vurgu yapılan raporda, 2018 yılından bugüne kadar yurt genelinde 300’den fazla gazete ve derginin kapandığı belirtildi. İş yerlerinin kapanmasıyla son bir buçuk yılda 5 bin 500 gazeteci ve basın yayın çalışanı işsiz kaldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in basın ve ifade özgürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin 180 ülke arasında 157’nci sırada yer aldığına değinilen raporda, Türkiye’de 130 gazetecinin tutuklu olduğu belirtildi. Bu durum Türkiye’yi, İran, Suudi Arabistan ve Çin ile birlikte dünyada en çok gazetecinin hapishanede bulunduğu dördüncü ülke yaptı.

Bir yılda 40 gazeteci saldırıya uğradı

Rapora göre, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ardından 2019 yılında 700 gazetecinin basın kartı iptal edildi, Basın İlan Kurumu’nca BirGün, Evrensel, Karar ve Cumhuriyet gazetelerine çeşitli gerekçelerle ilan kesme cezası uygulandı. Yine 2019’da 40’a yakın gazeteci ve köşe yazarı, hedef gösterilmelerinin ardından fiziki saldırıya uğradı. 2019 yılında 82 gazeteci gözaltına alındı, 19 gazeteci tutuklandı. 32 gazeteci hakkında soruşturma, 19 gazeteci hakkında dava açıldı ve 75 gazeteci toplam 250 yıla yakın hapis cezası aldı.

Basın yayın sektöründe sendikalaşma oranının yüzde 5 olduğuna dikkat çekilen raporda, sektörde toplu iş sözleşmesinden yararlanan çalışan sayısının 3 bin ile sınırlı kaldığı belirtildi. Sektörde freelance olarak çalışanların hiçbir güvenceye sahip olmadığına da dikkat çekildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.