Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de esrarengiz virüs: 59 kişi etkilendi, yedi kişinin hayati tehlikesi var

Çin’de şiddetli solunum yolu enfeksiyonu vakaları görülmesi, yeni bir virüs ihtimalini ortaya çıkardı. Şu ana dek 59 kişi virüsten etkilenirken, yedi kişinin hayati tehlikesi bulunuyor. Çinli doktorlar gözlem ve teşhislerine devam ediyor.

Çin’in başkenti Pekin’in güneyindeki Vuhan şehri ve etrafında, 59 kişinin şiddetli ateş ve öksürük şikayetleriyle hastanelere gitmesi yeni bir virüs ihtimalini gündeme getirdi. Çinli doktorlar virüsü henüz tanımlayamasalar da bir “koronavirüs” olma ihtimali üzerinde duruyor. Hastaneye yatan 59 kişiden yedisinin hayati tehlikesi mevcut.

Cornavirüsler, memeli hayvanları etkileyen geniş bir virüs familyasının genelde üst solunum yollarına yerleşen bir üyesi. Şu ana kadar altı koronavirüs tipinin insanları etkilediği biliniyor. SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) ve MERS (Ortadoğu solunum sendromu) hastalıkları cornavirüslerin şu ana dek bilinen en yaygın ve şiddetli örnekleri. Eğer doktorların bu öngörüsü doğru çıkarsa, insanları etkileyen yedinci koronavirüs türü bulunmuş olacak.

Çin’deki virüs hakkında herhangi bir tanım yapmayı erken bulan doktorların şu ana kadarki tespitleri arasında pozitif bazı detaylar da var. Hastalığa yakalanan 59 kişi ile etkileşime giren 150 hasta yakınında henüz bir komplikasyon görülmemesi, doktorları bu virüsün bulaşıcı olmadığına inandırıyor. Hasta yakınları doktorların takibi altında. Virüsün yayılma hızı da hayli yavaş. Doktorlar, tüm şikayetlerin 12 Aralık ile 29 Aralık günleri arasında geldiğini ve başka bir vaka ile karşılaşılmadığını söylüyor.

Peki bu virüsün kaynağı neresi olabilir? Çinli doktorlara göre en olası cevap, Vuhan’daki balık pazarı. Hem vakaların çoğunun Vuhan ve etrafındaki bölgelerde görülmüş olması hem de pazarın kapatılıp dezenfekte edilme sürecinin başlaması sonrası başka bir hastalık şikayeti gelmemesi, okları pazarda satılan bir hayvan türüne yöneltiyor. Burada kafaları karıştıran detay ise balık pazarında deniz canlıları dışında tavuk, yarasa ve tavşan gibi kara hayvanlarının da satılıyor olması.

BBC’ye konuşan viroloji profesörü Jonathan Ball’un en büyük endişesi, virüsün insan hücreleri içinde mutasyon ile evrilmesi ve daha tehlikeli hale gelmesi. Bu kötü senaryonun önüne geçebilmek için virüsün kaynağı olan canlının bir an önce tespit edilmesi büyük önem taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.