Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız hükümetinden geri adım: “Yaş sınırını emeklilik reformundan çekiyoruz”

Fransa‘da hükümetin getirmek istediği emeklilik reformunu protesto etmek için 5 Aralık 2019’da süresiz olarak başlatılan genel grev, 38 gün sonra sonuç verdi. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, 64 yaş sınırı uygulamasını “şimdilik” geri çektiklerini açıkladı. Muhalefet ise hükümetin, “ilk metinde olmayan bir maddeyi yasaya ekleyip geri çekme” taktiğini uyguladığını ve böylece halkın kandırıldığını söylüyor. 

Sendikalar, 9 Ocak’ta düzenlenen ve 500 bin kişinin katıldığı ulusal genel grev gösterilerinin ardından bu haftanın ikinci büyük eylemi için 11 Ocak’a çağrı yaptı. Bunun üzerine ikinci kez sokağa çıkan işçiler de dün hükümete “Reformu geri çek” çağrısında bulundu. Paris ve diğer şehirlerin sokaklarına çıkan göstericilere polis biber gazıyla müdahale etti. 

Gösterilerden çatışma haberlerinin gelmesinin ardından sendikalarla görüşen Başbakan Edouard Philippe, dün sendikalara gönderdiği bir mektupla “hükümetin sendikalara olan güvenini göstermek için yaş sınırını reform tasarısından çektiğini” belirtti.

Fransa’nın en büyük sendikalarından biri olan Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT), bu uzlaşma önerisini memnuniyetle karşıladığını açıklayıp “yasanın finansmanını tartışmak için masaya oturmaya hazır olduklarını” duyurdu.

Ancak Genel Emek Konfederasyonu (CGT), öneriyi “sis perdesi” olarak nitelendirdi. CGT sözcüsü Benjamin Amar “Eğer bu madde geri çekildiyse, bu bizim direnişimiz sayesinde oldu. Adım adım diğer maddeleri de müzakere etmeye devam edeceğiz. Greve devam” dedi.

Muhalefet: “Yaş sınırının geri çekilmesi yetmez”

Muhalefet partileri, hükümetin geri adımının “bir taktik oyunundan ibaret olduğunu” savundu. Radikal sol parti temsilcisi Eric Coquerel, “Yaş sınırının geri çekilmesi yetmez. Puanla emeklilik sisteminin de geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Aşırı sağ Ulusal Birlik (eski adıyla Ulusal Cephe) lideri Marine Le Pen ise şu açıklamayı yaptı: “Hükümet kirli bir oyun oynadı. Diğer zor maddeleri geçirmek için, 64 yaş sınırı maddesini reforma ekledi. Hükümet, dünyanın en eski oyununu sahneye koyup halkı kandırıyor. Ama biz aptal değiliz. Bu yasaya karşı çıkmaya devam edeceğiz.” 

Ne olmuştu?

Başbakan Edouard Philippe, emeklilik sistemine tek bir düzen getirileceğini, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün bölüm bölüm kaldırılacağını açıklamıştı. Philippe ayrıca, “Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak, ama işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak” demişti. 

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 21 bini Paris’te olmak üzere ülke genelindeki gösterilere 149 bin kişi katıldı. Sendikalara göre ise bu sayı, 150 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 500 bin kişi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.