Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya krizi: Tarafların bugün Moskova’da ateşkes anlaşması imzalaması bekleniyor

Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı, Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Fayiz Serrac ile Tobruklu merkezli parlamentonun temsilcisi, Libya Ulusal Ordusu’na komuta eden General Halife Hafter’in bugün Moskova’da bir araya gelerek bir ateşkes anlaşması imzalaması bekleniyor.

Taraflar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta İstanbul’dan yaptığı ateşkes çağrısına, talep edildiği gibi cumartesi gece yarısı itibarıyla uymaya başlamıştı.

Serrac ve Hafter arasında Moskova’da ateşkes anlaşması imzalanacağına dair haberi, 2015’teki Suheyrat Anlaşması çerçevesinde danışma heyeti olarak tasarlanan Devlet Yüksek Konseyi’nin Başkanı Halid el Mecri duyurdu. Mecri, Libya’da yayın yapan el Ahrar kanalına yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının imzalanması ile siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasını umduklarını söyledi. Mecri’nin Serrac’a, Tobruk’taki parlamentonun başkanı Agila Salah’ın ise Hafter’e Moskova’daki imza töreninde eşlik etmesi bekleniyor.   

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü.

Serrac dün (12 Ocak) İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmiş, iki saati aşkın süren görüşme sonrasında açıklama yapılmamıştı. Açık kaynaklardan uçak ve gemilerin seyir rotalarını takip eden uluslararası ilişkiler uzmanı Yörük Işık, Serrac’ın akşam saatlerinde Türkiye’ye ait bir uçakla İstanbul’dan Moskova’ya uçtuğunu, Hafter’in de Bingazi’den Rusya’ya ait bir uçakla önce Kahire’ye, oradan da Moskova geçtiğini bildirdi.

Serrac ve beraberindeki heyet uçak yolculuğunu, Libya iç savaşına siyasi çözüm arayışları çerçevesinde Moskova’ya gittiğini duyuran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla birlikte yaptı.

Rusya’nın Libya Temas Grubu Başkanı Lev Dengov da Moskova’daki görüşmelerde, Serrac ve Hafter’in hem Rus hem Türk yetkililerle ayrı ayrı bir araya geleceğini, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın temsilcilerinin de gözlemci olarak toplantılara katılmasının beklendiğini açıkladı. Dengov, Moskova’daki bu görüşmelerde, taraflar arasında varılacak olası anlaşmanın şartlarının belirleneceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.