Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk ve Rus heyetlerinin Libya’da ateşkes için hazırladıkları anlaşmayı Trablus hükümeti imzaladı, Hafter salı sabahına kadar süre istedi

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Türk ve Rus heyetleri, Libya’da çatışan tarafların imzalaması için bir ateşkes anlaşması metni üzerinde uzlaştı. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği, Başbakan Feyiz Serrac liderliğindeki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ateşkes anlaşmasını imzalamayı kabul etti. General Halife Hafter ve onun güçlerini destekleyen Tobruk merkezli yönetim ise yarın sabaha (14 Ocak) kadar süre istedi.  

Türk ve Rus heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önkoşulsuz ve süresiz ateşkesin öngörüldüğü anlaşma metnini Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerini de dikkate alarak hazırladıklarını söyledi.

Moskova’daki toplantıda Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’dan ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu hazır bulundu.

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak’ta İstanbul’da yaptığı ateşkes çağrısına “sözlü” olarak uyacaklarını ilan eden tarafların, Hafter tarafının da metni imzalamasıyla taahhütlerini yazılı bir şekilde yerine getirmiş olacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hafter’den de olumlu bir karar çıkmasını beklediklerini kaydetti. Her iki bakan da Rusya ve Türkiye’nin Libya’da ateşkes ve siyasi çözüm için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Görüşmeler devam ederken Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından basına sızdırılan taslak ateşkes anlaşması metni.

Feyiz Serrac ve  Halife Hafter de, beraberlerindeki heyetlerle ateşkes anlaşması metni üzerinde çalışılırken Moskova’da hazır bulundu. Serrac’a Ulusal Mutabakat Hükümeti için danışmanlık görevi gören Yüksek Devlet Konseyi’nin lideri Halid el Meşri, Hafter’e ise Tobruk merkezli parlamentonun başkanı (Temsilciler Meclisi) Aquila Salih eşlik etti. Gelen haberler Serrac’ın Hafter ile yüz yüze görüşmeyi kabul etmediği yönünde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.