Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya ateşkes anlaşması – TASS: Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrıldı

Türk ve Rus heyetlerinin Moskova’da sekiz saatlik bir toplantı sonunda üzerinde mutabık kaldıkları ve Libya’da çatışan tarafların imzasına sundukları ateşkes anlaşmasının akıbeti tehlikeye girdi. Rus haber ajansı TASS, Tobruk merkezli yönetimin desteklediği Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter’in anlaşmayı imzalamadan Rusya’dan ayrıldığını duyurdu. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği, Başbakan Feyiz Serrac liderliğindeki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ateşkes anlaşmasını imzalamayı kabul etmiş, Hafter’in ise bu sabaha kadar süre istediği bildirilmişti.

TASS Suudi El Arabiya kanalına dayanarak, Hafter’in anlaşmayı imzalamayacağını, gerekçesinin ise ateşkes için taleplerinin karşılanmaması olduğunu duyurdu. SkyNews Arapça ise, Hafter’in kendisine bağlı güçleri Trablus’ta konuşlandırmakta ısrarcı olduğunu ve kendisini destekleyen Tobruk merkezli parlamentonun onayını alacak yeni bir hükümet kurulmasını istediğini bildirdi. Habere göre, Hafter ayrıca, Türk askerlerinin Libya’dan çekilmesini ve ateşkesin denetiminde Türkiye’nin rol almamasını istedi.

Türk ve Rus heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önkoşulsuz ve süresiz ateşkesin öngörüldüğü anlaşma metnini Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerini de dikkate alarak hazırladıklarını söylemişti.

Feyiz Serrac ve  Halife Hafter de, beraberlerindeki heyetlerle dün Moskova’daydılar. Serrac’a Ulusal Mutabakat Hükümeti için danışmanlık görevi gören Yüksek Devlet Konseyi’nin lideri Halid el Meşri, Hafter’e ise Tobruk merkezli parlamentonun başkanı (Temsilciler Meclisi) Aquila Salih eşlik etti. Serrac’ın Hafter ile yüz yüze görüşmeyi kabul etmediği, tarafların taleplerini Rus ve Türk heyetleri üzerinden birbirlerine ilettiği belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.