Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’daki Libya ateşkesi akim kaldı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Berlin’in girişiminden de ümitsiz

Libya’nın doğusunu kontrolü altında tutan General Halife Hafter, dün Moskova’da Türk ve Rus heyetlerinin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan ateşkes anlaşmasını imzalamadı. Moskova’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hafter’in tutumunun Libya’da hangi tarafın savaş istediğini gösterdiğini söyledi.

Hafter ve beraberindeki heyet, bu sabah erken saatlerde Moskova’dan ayrılmış, Hafter’e bağlı güçler de Facebook hesaplarından Trablus’a yönelik taarruza “zafere kadar” devam edeceklerini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği, Başbakan Feyiz Serrac liderliğindeki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti dün (13 Ocak) ateşkes anlaşmasını imzalamayı kabul etti. Hafter ise bu sabaha kadar süre istemişti.

Hafter’in ateşkes anlaşmasını, Türkiye’nin Libya’daki askerlerini geri çekmesine ve Türkiye ile Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında yapılan anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamayı reddettiği ileri sürülüyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tarafların hafta sonunda sözlü olarak kabul ettikleri ateşkesi tehlikeye atan bu son gelişmenin, Libya’da siyasi çözüm için Berlin’de yapılması planlanan konferansın akıbetini de tehlikeye attığını savundu. Çavuşoğlu, “Böyle devam ederse Berlin’in bir anlamı yok” dedi.

Hafta sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova’da görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de Libya için barış konferansı düzenleneceğini duyurmuştu. Merkel’in ev sahipliğindeki konferansta Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil etmesi ve Birleşmiş Milletler’in beş daimi üyesi Rusya, ABD, Çin, İngiltere ve Fransa ile İtalya, Mısır ve BAE’nin temsilcilerinin de katılması planlanıyor. Türkiye’nin ayrıca, Katar, Tunus ve Cezayir’in de Berlin’e davet edilmesini önerdiği, Yunanistan’ın da masada yer almak istediği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.