Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anadolu Ajansı’nın Kahire ofisine polis baskını: Dört çalışan gözaltına alındı

Mısır polisi, Anadolu Ajansı’nın (AA) Kahire ofisine baskın düzenleyerek biri Türk vatandaşı, dört çalışanı gözaltına aldı. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Önceki akşam saat 18.00 sıralarında ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatıp internet bağlantısını kesti. Sabah saatlerine kadar ofiste arama yapan polis, çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak dışarıyla irtibat kurmalarını engelledi.

AA muhabirinin aktardığına göre, arama yapan ekipler, olayın ardından ofise gelen AA avukatına bilgi vermeyi reddetti. Daha sonra polisler, avukatı ofisin dışına çıkararak içerideki aramaya devam etti.

Gözatındaki gazetecilerin nerede olduğu bilinmiyor

Ofisteki AA çalışanı Mısırlı bir kadın gazeteciyi gece yarısı serbest bırakan polis ekipleri, biri Türk vatandaşı dört kişiyi ise ofiste sabah saatlerine kadar alıkoydu. Sözkonusu gazeteciler, günün erken saatlerinde polis tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü.

AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Hilmi Balcı’nın yanı sıra, Mısır vatandaşı Hüseyin el Kabbani, Hüseyin el Abbas ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) çalışanı Abdelselam Muhammed gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur, Mısır Dışişleri Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak konuyu başından bu yana yakından takip ediyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği nezdinde gerekli girişimlerde bulundu.

Mısır makamları açıklama yapmıyor

AA ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’nin avukatları, gazetecilerin neden gözaltına alındığına ve nereye götürüldüğüne dair Mısır makamlarından bilgi talep etti. Ancak herhangi bir yanıt alamadı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, Mısır emniyet güçlerinin basına yönelik bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Mısır makamları, AA çalışanlarını derhal serbest bırakmalıdır” çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı da AA’nın Kahire Bürosu’na Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesi ve çalışanlarından bazılarının gözaltına alınmasını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mısır makamlarından AA’nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu pervasız tutumda, basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır’daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır” denildi.

Kaynak: AA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.