Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’daki yangınlar: “Bazı türler sonsuza kadar yok olmuş olabilir”

Avustralyalı itfaiyeciler ülkeyi etkileyen devasa yangınlarıı üç ay sonra kontrol altına aldıklarını söylüyor. Yangın kontrol altına alınmış olabilir ancak bilim insanları ülkedeki biyoçeşitliliğin risk altında olduğunu düşünüyor. Daha önce yaptığımız haberde, Sidney Üniversitesi’nde görevli Chris Dickman ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) ortaklaşa yaptıkları araştırmanın sonucunu paylaşmıştık. Hesaplamalara göre bugüne kadar 1,25 milyar canlının bu yangınlarda hayatını kaybettiği tahmin edilmişti. WWF Avustralya Direktörü Dermot O’Gorman bazı türlerin bu yangınla birlikte yok olmuş olabileceğinin altını çizmişti.

Üç aydır Avustralya’daki ormanların önemli bir bölümünü tahrip eden yangınlar canlıların önemli kısmını yok etmiş durumda. Sidney Üniversitesi’nde görev yapan ve biyoçeşitlilik üzerine uzmanlaşan Profesör David Phalen, Avustralya’nın biyoçeşitliliği koruma konusunda kötü bir karnesi olduğunu belirtti. Phalen şöyle konuştu:

“Hasarın boyutunu ölçebilmek için zaman gerekiyor. Yine de hasarın çok ağır olacağı şimdiden belli. Bunun iki temel sebebi var. İlk olarak yangın çok yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. Yangın, hayvanların yiyebileceği alanları yok etmekle beraber ağaç dallarının en üst kısımlarına kadar erişebilmiş durumda. İkinci olarak yangın çok geniş bir alana yayıldı. Önceki vakalarda olduğu gibi yangın küçük küçük parçalar halinde yayılmadı. Çok geniş bir alanda bir anda yayıldı. Bu yüzden yangından kaçmak isteyen hayvanlar kendilerine sığınacak yer bulamadı.

Avustralya’da insanlar tarafından biyoçeşitliliğe sokulan bazı türler Avustralya’daki bazı canlıları yok etmişti. Ayrıca tarım ve endüstri alanlarının açılması için pek çok tür yok edildi. Bu yangınlar hayatta kalmaya çalışan birçok tür için ekstra baskı oluşturdu. Bu yangınlardan sonra pek çok türün sonsuza kadar yok olmuş olma ihtimali çok fazla.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.