Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokrat Parti başkan aday adayları Bernie Sanders ve Elizabeth Warren arasında “kadın başkan” tartışması

Amerika Birleşik Devletleri’nde Demokrat Parti’nin başkanlık aday adayları dün gece Iowa eyaletinde münazaralar için karşı karşıya geldi. Bernie Sanders ile Elizabeth Warren’ın münazarası, gecenin en öne çıkan karşılaşması oldu. Tartışmanın fitilini, Sanders’ın 2018 yılında “kadın bir başkanın seçilemeyeceğini” söylediğini iddia eden Warren ateşledi. Warren “Bu sahnedeki adamlara bakın. Toplu olarak 10 seçim kaybettiler. Bu sahnede, içinde bulundukları her seçimi kazanan tek kişi kadınlar” diye konuştu. İddiaları reddeden Sanders ise, “Aklı başında olan kimse, bir kadının başkan seçilemeyeceğini düşünüyor mu? Tabii ki bir kadın kazanabilir” dedi.

Münazaranın sonunda Elizabeth Warren, Bernie Sanders’ın tokalaşmak için uzattığı eli geri çevirdi. Kameralar önünde devam eden tartışmayı, başkan aday adaylarından Tom Steyer ayırdı.

Kampanyalarında şimdiye kadar birbirlerini hedef almayan ve sağlık reformu, büyük kurumsal şirketlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiği konusunda benzer çizgide olan Warren ve Sanders’ın aralarındaki tansiyonun giderek artması bekleniyor.

Iowa eyaleti Demokrat Parti için kilit bir öneme sahip. 3 Şubat’ta yapılacak önseçimler öncesinde düzenlenen münazara, adayların eyalette yapılan son tartışmasıydı. Iowa önseçimi, küçük bir eyalet olmasına karşın ilk önseçim yapılan yer olduğu için, kazanan adaya moral vermesi ve adayı ön plana çıkarmasından dolayı önemli görülüyor.

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları içinde dört aday öne çıkıyor: Obama döneminin Başkan Yardımcısı Joe Biden, Vermont Senatörü Bernie Sanders, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, eski Indiana Belediye Başkanı Pete Buttigieg. Tartışmada Demokrat Parti’nin diğer başkanlık aday adayları Minessota Senatörü Amy Klobuchar ve milyarder aktivist Tom Steyer da yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.