Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Ekonomik Forumu, iki küresel riske dikkat çekti: “Ekonomik çatışma” ve “ülke içi siyasi kutuplaşma”

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 50. toplantısı, 20 Ocak’ta, İsviçre’nin Davos kasabasında başlayacak. WEF’in Davos zirvesinden önce yayımladığı 750’den fazla küresel uzman ve karar alıcının görüşü ile şekillenen Küresel Riskler Raporu 2020’de, kısa vadeli en büyük riskler olarak, “ekonomik çatışma” ve “ülke içi siyasi kutuplaşma” gösterildi.

Raporda uzun vadeli riskler ise “çevre” başlığına odaklandı. Buna göre, “aşırı hava olayları”, “iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık”, “doğal afetler”, “biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı” ve “insan kaynaklı çevresel zarar ve afetler”, gelecek 10 yılda gerçekleşme olasılığı en yüksek beş risk olarak öne çıktı.

Gelecek 10 yılda etkisi en yüksek olacağı düşünülen temel riskleri ise “iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık”, “kitle imha silahları”, “biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı”, “aşırı hava olayları” ve “su krizi” oluşturdu.

WEF Yönetim Kurulu Başkanı Borge Brende, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, siyasi kutuplaşma, deniz seviyesinin yükselmesi ve iklim değişikliği kaynaklı yangınlara dikkati çekerek, “Bu yıl, dünya liderlerinin yalnızca kısa vadeli kazanımlar için değil, risklerle mücadele edebilmek adına işbirliklerini onarması, yeniden canlandırmayı öne alması ve toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışması gereken bir yıl” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.