Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Moskova görüşmeleri Berlin’deki Libya Konferansı için hazırlıktı”

Moskova’daki ateşkes anlaşması görüşmelerinin Hafter güçlerinin metne imza koymaması nedeniyle akim kalmasının ardından, taraflar arasında yeni bir ateşkes için gözler hafta sonunda Berlin’de düzenlenecek Libya Konferansı’na çevrildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da Türk ve Rus heyetlerinin katılımıyla yapılan görüşmelerin Berlin için hazırlık olduğunu söyledi.

Libya’nın doğusunu kontrol altında bulunduran silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamak için süre istediğini hatırlatan Lavrov, “Görüşmelerin bütün sorunları çözeceğini ve son olacağını hiçbir zaman ima etmedik. Moskova’daki Libya görüşmeleri, Berlin Konferansı için hazırlıktı” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 19 Ocak’taki konferans için aralarında Türkiye’nin de olduğu 11 devlet ve hükümet başkanı ile Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerine davette bulundu. ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır ve Cezayir’in yanı sıra BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin de  katılacağı konferansa Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz Serrac ve Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter de davet edildi.

Moskova’daki ateşkes görüşmelerinde Türk heyeti, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni temsilen Başbakan Fayiz Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturmuştu. Rus heyeti ise Hafter ve müttefiki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih’i ikna etmeye çalışmıştı. Ancak Hafter, taleplerinin dikkate alınmadığı gerekçesiyle anlaşma metnini imzalamadan Moskova’yı terk etmişti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Hafter’in, ateşkes anlaşmasına olumlu baktığını fakat yerel istişareler için iki güne ihtiyacı olduğunu dün açıklamıştı.

Bu arada Halife Hafter’in müttefiki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin başkanı Akile Salih ateşkesin sona erdiğini ve savaşın devam edeceğini duyurdu. Salih, Libya televizyonuna verdiği mülakatta Türkiye ve Rusya’nın 12 Ocak’ta yerel saatle 00.00’da hayata geçmek üzere yaptığı ateşkes çağrısına “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e saygılarından” dolayı olumlu yanıt verdiklerini söyledi ve Moskova toplantısı ertesinde ateşkesin bittiğini vurguladı. BM tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden de, Trablus’un güneyindeki Salahaddin ve Er-Ramle bölgelerine roket saldırısı düzenlendiği açıklaması yapıldı. Ancak haber ajansları, Trablus çevresinden yeni sıcak çatışma bilgisi aktarmıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.