Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da hükümet, Putin’in yürütmede anayasal reform talebi üzerine istifa etti

Rusya’da, Başbakan Dimitri Medvedev ve kabinesi istifa etti. Sürpriz istifa, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in parlamentonun yetkilerini artıran, devlet başkanlığı görev süresini azaltan, Güvenlik Konseyi’ne de anayasal statü tanıyan bir dizi anayasa değişikliği önerisini açıklamasının ardından geldi.

Rusya lideri Putin anayasaya ilişkin değişiklik tekliflerini parlamentoya yıllık hitabında açıklamıştı. Başbakan Medvedev de hükümetinin istifasını bu konuşmadan hemen sonra duyurdu. Putin ile birlikte kameraların karşısına geçen Medvedev, Putin’in talep ettiği reformların önünü açabilmek için bu kararı aldığını söyledi. Putin ise, Rusya’nın bundan böyle deneyiminden iç ve dış güvenlik konularında yararlanacağını söylediği Medvedev’in yeni hükümet atanana kadar görevinde kalacağını belirtti.

Medvedev 2012’den bu yana başbakanlık görevini yürütüyordu. Hemen öncesinde 2008-2012 yılları arasında ise devlet başkanlığı koltuğuna geçerek, 2000-2008 arasında iki dönem üst üste devlet başkanlığı yapan Putin’i -yeniden devlet başkanlığına aday olacağı 2012’ye kadar- başbakan atamıştı.

2024’te görev süresi tamamlanacak olan Putin’in anayasada yapılmasını istediği değişiklikler, 67 yaşındaki Rus liderin yeniden aday olmayacağını ama ülke yönetiminde söz sahibi olmaktan da geri durmayacağı öneriler olarak yorumlandı.

Putin devlet başkanlarının halen altı yıl olan görev süresinin azaltılmasını ve aynı kişinin en fazla iki dönem devlet başkanlığı yapmasını (kendisi toplam dört dönem yapmış olacak) önerdi. Rus lider, başkanlığını yürüttüğü Devlet Konseyi’nin yetki alanlarının ise genişletilmesini ve anayasal statüye kavuşturulmasını gündeme getirdi. Putin, başbakanların ise devlet başkanı tarafından atanması yerine parlamento tarafından seçilmesini de anayasada yapılmasını istediği değişiklikler arasında sıraladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.