Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbullular’ın yüzde 75’i karayolunu kullanıyor: En çok tercih edilen raylı sistem hattı Bağcılar-Kabataş tramvayı

İstanbul’da ulaşım sorunu yıllardır tartışılan bir konu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve başladığından beri bu sorunu çözeceklerini, yeni metro hatları açarak deniz ulaşımının payını arttıracaklarını söylüyor. Günde kaç İstanbullu’nun hangi ulaşım yolunu kullandığını, sefer sayılarını ve yıllara göre ulaşım dağılımını derledik.

İstanbul’un nüfusu arttıkça ulaşımı kullanan kişi sayısı da artıyor. Ulaşım türlerine bakıldığında ise 2019 itibarıyla İstanbullular’ın yüzde 75’i (günde 12 milyon 401 bin 120 yolcu) karayolunu kullanıyor. Raylı sistemlerin ulaşımdaki payı yüzde 20 (günde 3 milyon 401 bin 993 yolcu). Deniz ulaşımının payı ise oldukça düşük: Yüzde 4,9 (günde 808 bin 278 yolcu).

İstanbullular’ın yüzde 75’i hâlâ karayolunu tercih ediyor

Karayolunun payı yıllara göre gittikçe azalıyor; metro, tramvay gibi raylı sistemlerin ve deniz ulaşımının payı artıyor fakat hâlâ istenilen dağılım yakalanabilmiş değil. 2004 yılında İstanbullular’ın yüzde 88’i karayollarını kullanırken bu oran 2019’da yüzde 75’e kadar geriledi. Raylı sistemlerin payı 15 yılda yüzde 9’dan yüzde 20’ye, deniz ulaşımının payı ise yüzde 3,7’den yüzde 4,9’a çıktı. 2004’te 6 milyon 200 bin İstanbullu toplu taşımayı kullanırken 2019’da yolcu sayısı 16 milyon 600 bini aştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamalarda vazgeçilmez yatırımlarının metro olacağını söylerken deniz ulaşımının payını da artıracaklarını ısrarla vurguluyor.

İETT zirvede

Karayollarına yakından baktığımızda, geçen yıl İETT araçlarını kullanan yolcu sayısı yüzde 10 artarak, 1 milyar 346 milyona ulaştı. Günde 12 milyon 400 binin üzerinde yolcudan 2 milyon 201 bini İETT araçlarını, 1 milyon 950 bini özel halk otobüslerini, 1 milyon 66 bini Otobüs A.Ş.’ye bağlı otobüsleri, 2 milyon 911 bini minibüsleri, 1 milyon 403 bini taksileri, 2 milyon 867 bini ise servisleri kullanarak ulaşıma katıldı.

İstanbul ulaşımı deyince akla ilk gelen ise şüphesiz metro yatırımları ve süren inşaatlar. Duran metro inşaatlarını yeniden başlatan İBB, 2020 yılı içinde yedi metro hattını tamamlamayı, dört hattı da açmayı planlıyor. Bu hatlar şöyle:

  • Boğaziçi Üniversitesi / Hisarüstü Aşiyan – Füniküler Hattı
  • Kabataş – Beşiktaş – Mecidiyeköy – Mahmutbey Metro Hattı (1.Kısım Mecidiyeköy – Mahmutbey arası)
  • Eminönü – Eyüpsultan – Alibeyköy (Haliç) Tramvay Hattı
  • Dudullu – Bostancı Metro Hattı

Ancak İmamoğlu, iki yıl önce inşaatı durdurulan metro hatlarını harekete geçirmek için yurtdışından kredi buldukları üç hat için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istedikleri onayı alamadıklarını açıklamıştı. Bu hatlar Eminönü – Alibeyköy Tramvay Hattı, Bostancı – Dudullu Metro Hattı ve Yenidoğan – Hastane Hattı. Bakanlık ise yaptığı açıklamada ocak ayı içerisinde kendilerine İBB’nin herhangi bir kredi onay talebinin gelmediğini belirtmişti. 

Raylı sistemlerde birinci sırada Bağcılar – Kabataş hattı var

İstanbul’da altı metro hattı, üç tramvay hattı, iki teleferik, bir füniküler, bir tünel metrosu, bir nostaljik tramvay, bir de banliyö hattı (Marmaray) çalışıyor. 2004’te sadece beş raylı sistem hattı bulunan İstanbul’da bugün 15 hat bulunuyor.

Bağcılar – Kabataş Tramvay Hattı günde 648 bin yolcuyla en fazla İstanbullu’yu taşıyan hat. Yenikapı – Hacıosman Metro Hattı günde 629 bin 754 yolcuyla ikinci, Marmaray 550 bin 871 yolcuyla üçüncü, Yenikapı – Bağcılar (Kirazlı) Metro Hattı ise günde 545 bin 62 yolcuyla dördüncü sırada yer alıyor. 

Denizde en çok motorlar tercih ediliyor

Deniz ulaşımı ise İstanbul’da en az kullanılan ulaşım yolu. Şehir Hatları ve İDO’ya bağlı 110 gemi, 394 özel tekne ve motor olmak üzere toplam 504 araç hizmet veriyor. İskele sayısı da 145. 2004’te günde 230 bin 350 yolcu gemiyle seyahat ederken 2019’da bu sayı 808 bin 278 yolcuya ulaştı. En çok özel tekne ve motorlar kullanılıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.