Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’deki gizemli virüs: Ölü sayısı 9’a, virüs bulaşanların sayısı 440’a çıktı

Çinli yetkililerin ilk olarak 31 Aralık günü kamuoyuna duyurduğu ve ne olduğu tam olarak tespit edilemeyen yeni bir koronavirüs türü hızla yayılıyor. Virüsün bulaştığı insan sayısı ile birlikte bundan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 31 Aralık’tan bu yana büyük bir artış gösterdi.

Çinli yetkililerin yaptığı her açıklamada hem ölü sayısının hem de virüsün bulaştığı insan sayısının arttığı görülüyor. İki gün önce, virüsün bulaştığı insan sayısı 200’den fazla olarak açıklanmıştı. Ancak son açıklamada bu sayının 440 olduğu paylaşıldı. Virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı da her açıklamada artıyor.

Bulaştığı kişilerde zatürre etkileri gösteren bu yeni koronavirüs türünün nasıl bulaştığı konusundaki tartışmaya dün Çin Ulusal Sağlık Komisyonu noktayı koydu. Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada virüsün insandan insana bulaştığı yönünde bir delil olmadığı belirtilmişti. Ancak dün kameralar karşısına geçen Çin Ulusal Sağlık Komisyonu üyesi Zhong Nanshan ellerindeki iki vakanın hastalığı hayvanlardan değil birbirlerinden kaptığını açıkladı. Nanshan, bu vakaların virüsün insandan insana bulaştığı yönünde bir doğrulama olduğunu belirtti.

DSÖ ise daha önce yaptığı açıklamalarda Çin’in bu virüsle başa çıkabilecek sağlık imkanlarına sahip olduğunu vurgulamıştı. Öte yandan, DSÖ yetkilileri bugün toplanarak Çin’deki virüsün küresel bir sağlık sorunu oluşturup oluşturmadığı ile ilgili karar verecek.

Tüm bunlar yaşanırken, virüsün başka ülkelerde de tespit edildiği bilgisi paylaşıldı. Buna göre Japonya, Güney Kore, Tayland ve Tayvan’ın ardından ABD’de de bir kişide bu virüs tespit edildi. Bu kişilerin ortak yönünün Çin’de virüsün ilk ortaya çıktığı Vuhan kentine ziyarette bulunmaları olduğu düşünülüyor.

Virüsün Çin’in en kalabalık kenti Vuhan’da deniz mahsulleri satan bir markette ortaya çıktığı tespit edilmişti. Çin’de yaklaşan Çin Yeni Yılı tatilinin virüsü daha da yaygınlaştırabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Çinli vatandaşların, ailelerinin ve yakınlarının yanına gittiği ya da tatil yaptığı Çin Yeni Yılı’nda virüsün başka kentlere taşınması ihtimali var. Ancak Çinli yetkililer henüz yolculuklarla ilgili bir kısıtlama getirmiş değil.

Sağlık Bakanı Koca’dan açıklama: “Hazırlıklarımızı yaptık ancak zaten Türkiye için henüz ortada bir risk yok”

Birçok ülkenin sağlık yetkilileri virüs karşısında hazır olduklarını açıkladı. Bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye’de bu virüsün bulaştığı bir vaka olmadığını bildirdi. Koca, Türkiye’deki havayolu şirketlerinin Vuhan kentine doğrudan seferleri olmadığını ama yine de Hudut ve Sahiller Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘nün bu konuda yoğun bir gayretle çalıştığını sözlerine ekledi. Koca ayrıca, “Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğümüz 7 gün 24 saat, gece-gündüz, cumartesi-pazar demeden aktif, hem liman hem de havaalanında yakın takip içerisinde. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu anlamdaki önerilerini de hemen devreye sokmak noktasında bir gayret içerisindeyiz. Termal kameralar dahil olmak üzere hazırlıklarımızı yaptık ama şu an buna ihtiyaç olmadığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından söylendi” dedi.  

Öte yandan, Euronews’ün haberine göre; salgının Türkiye’yi etkilememesi için de İstanbul Havalimanı’ndaki ilgili kurum ve kuruluşlara bilgilendirme yapıldı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü yetkililerince düzenlenen toplantıyla İstanbul Havalimanı’ndan Çin’e yolcu taşıyan havayolu ve yer hizmetleri şirketlerine virüsün belirtileri ve alınacak önlemler aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.