Trump’ın azil davası: Senato’daki ilk duruşmada Cumhuriyetçiler yeni tanık dinlemeyi de ek delil görmeyi de reddetti

Görevden azli istenen ABD Başkanı Donald Trump, Senato’da yargılanmaya başlandı.

Usulün belirlendiği dünkü ilk duruşmada, Cumhuriyetçi senatörler, Demokratlar’ın dava sürecine yeni delil ve yeni tanık ekleme taleplerini reddetti. Buna mukabil, Cumhuriyetçiler yargılama sürecini daha önce açıkladıklarından biraz daha uzun tutacak bir usulü kabul etti ve iddia makamı ile savunmaya tezlerini sunmaları için 24 saate karşılık gelen üçer gün tanındı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts‘ın yönettiği yargılama sürecinde savcı olarak görev yapacak olan “azil yöneticileri” heyetinin lideri Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff, açılış konuşmasında “Amerikalılar’ın büyük kısmı adil bir yargılama olacağına inanmıyor. Senato’nun tarafsız davranacağına inanmıyorlar” dedi. Savunma makamını temsil eden Beyaz Saray avukatları ise, sürecin anayasaya zarar verdiğini ileri sürerek Başkan’ın hızla aklanmasını talep etti.

Kişisel çıkarları için görevini kötüye kullanmak ve Kongre soruşturmasını engellemeye çalışmakla suçlanan Trump, ilk duruşması sırasında İsviçre’nin Davos kentinde Dünya Ekonomik Forumu’ndaydı ve Twitter’dan büyük harflerle ‘DEŞİFREYİ OKUYUN’ yazdı. Trump’ın kastettiği, aleyhinde azil soruşturması açılmasına neden olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasının deşifresi.

Senato’da yargılama, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan kendi siyasi çıkarları için siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturma başlatmasını istemesinin ve Kiev’e askeri yardımı askıya almasının görevi kötüye kullanmak olup-olmadığını karara bağlamak üzere yapılıyor. Trump’a yöneltilen ikinci suçlama ise görevden azil soruşturması Temsilciler Meclisi’nde devam ederken Beyaz Saray yetkililerinin ifade vermelerine izin vermeyerek Kongre’nin işleyişini engellemek. Trump, ABD’nin azil istemiyle yargılanan üçüncü başkanı.

Senato’daki ikinci duruşma bugün (22 Ocak) yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.