Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump “ABD’ye doğum turizmi”ni sonlandırmaya hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ABD’de doğum yaparak vatandaşlık sahibi olunmasını sağlayan “doğum turizmi”ni sonlandırmaya hazırlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve “doğum turizmi” olarak da bilinen uygulamayı sınırlandıracak düzenlemenin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.  

ABD basınında 19 Ocak’tan itibaren yer alan haberlerde, uygulamanın sonlandırılması amacıyla turist vizelerine yönelik bir düzenleme yapılacağı belirtildi. Basına konu hakkında bilgi veren yetkililer de düzenleme yapacakları bilgisini doğruladı. Doğum turizmini engellemek için alınacak önlemlere dışişleri bakanlığının öncülük etmesi beklenirken, CNN televizyonuna bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığı kaynakları, doğum turizmini engelleme uygulamasının cuma gününden itibaren yürürlüğe girebileceğini söyledi.

ABD’de doğan herkes vatandaşlık alma hakkına sahip

ABD Anayasası’nın 14’üncü maddesine göre, anne ve babasının vatandaşlığına bakılmaksızın, ABD’de doğan herkes vatandaşlık alma hakkına sahip. Fakat Donald Trump yönetimi bu turizmini engellemeye yönelik adım atmaya hazırlanıyor. 

Voice of America’nın haberine göre, uygulama kapsamında turistik amaçla ABD’ye giden ve doğum yapacağından şüphe edilen kişilere vize yasağı getirme seçeceği değerlendiriliyor. ABD vizesi başvurusu yapılırken ya da ABD’ye seyahat edilirken kişini hamilelik durumu tespitinin gerekip gerekmeyeceği ise henüz belli değil. 

Trump, 2019 yılının Ağustos ve Ekim aylarında da, ABD’de doğan çocuklara vatandaşlık hakkı verilmemesi için başkanlık kararnamesi çıkarmak istediğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.