Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’deki işe alım süreçlerine itiraz: “Üniversitelerin not kriterleri farklı, sadece not ortalaması esas alınmamalı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) aralık ayında 420 sözleşmeli personel alımı için iş ilanı verdi. İlana 22 bin 725 kişi başvurdu, uygun şartları taşıyan 1298 kişi ile mülakat yapıldı ve 420 kişi işe alındı. İBB, tarihinde ilk kez işe alım süreçlerini şeffaf bir şekilde yönetmeye çalışırken sürecin doğru yürütülmediğine dair itirazlar da bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) işe alım süreçleri şeffaf bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun seçimden önce söz verdiği üzere göreve başladıktan kısa bir süre sonra https://kariyer.ibb.istanbul/ internet sitesi faaliyete geçti. Bu site üzerinden başvuru yapacak olanlar özgeçmişlerini buraya yükleyerek açılan kadrolara başvurabiliyor. İşe başvuru süreçleri ve sonuçlar çevrimiçi olarak kamuoyuyla paylaşılıyor. 

420 kişilik ilana 22 bin 725 kişi başvurdu

Aralık ayında açılan sözleşmeli personel alımı ilanlarına 22 bin 725 kişi başvururken, 1298 kişinin uygun şartları taşıdığı belirlendi. Mülakatların sonucunda 420 kişi işe alındı. İşe alınan personelle İBB Meclis salonunda bir araya gelen İmamoğlu, “Kamuya ait bir birimde, kamunun değerlerini yöneteceksiniz. Dolayısıyla, dürüst, adil ve şeffaf olmalısınız. Bu etik değerlerden asla taviz vermeden, her anında halka hesap verdiğinizi, vermek zorunda olduğunuzu unutmamalısınız” dedi.

İşe alım süreçleri, geçmiştekinden farklı olarak internet sitesi üzerinden şeffaf bir şekilde yönetilmeye çalışılırken işe alım yöntemine dair eleştiriler de var. Bu eleştirilerin en başında mezuniyet notuna göre eleme yapılması geliyor. İtiraz edenler, her üniversitenin akademik sıralamasının farklı olduğunu, bazı üniversitelerin yüzdelik not sistemiyle YÖK’ün belirlediği sistemin aynı olmadığını savunuyor. 

“Not ortalaması tek kriter olamaz”

Örnek vermek gerekirse, ODTÜ’de 2.00 not ortalamasının karşılığı 70 puanken, YÖK sisteminde aynı notun karşılığı 53.33 puan. Böylelikle ODTÜ’de okuyan biriyle, başka bir üniversiteden bir mezunun başarı düzeyi aynı olsa da sistem farklı olduğu için diğer üniversite mezunu listede daha üst sıralarda yer alıyor. 

Konuyla ilgili olarak Ekşi Sözlük’te “İBB işe alım sonuçları liyakat sorunu” başlığı açıldı ve (https://eksisozluk.com/ibb-ise-alim-sonuclari-liyakat-sorunu–6288657?p=1) itirazlar burada da paylaşıldı. İtiraz edenler, üniversitelerin farklı akademik değerinin ön planda tutulmasını veya İBB’nin herkesin girdiği ortak bir sınav üzerinden değerlendirme yapması gerektiğini söylüyor. Talep, ölçütün herkes için aynı olması ve not ortalaması kıstas alınacaksa dahi yüzde verilerek hesaplanması.

İBB’deki ilana başvuranlardan biri şunları söylüyor: “80 üstü KPSS ve ALES, 70 üstü YDS puanlarım var. İki yabancı dil biliyorum. Devlet okulunda lisans artı yüksek lisans yaptım. Lisans mezuniyet ortalamam 75 olduğu ve tek kriter bu olduğu için mülakata çağrılmadım. Bence bu bir liyakat sorunu. Yüksek not mesleki yeterlilik demek değildir.”

Bunun gibi itirazların aksine, yapılan eleştirileri algı oyunuyla İmamoğlu’nu kötülemeye çalışmak olarak görenler de var.

Sözlü mülakata da itiraz var

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünü üçüncülükle bitiren ve aynı üniversitede yüksek lisansa devam eden Mert Beşiktepe isimli öğrencinin yakını da Medyascope’a ulaşarak işe alım süreçlerinde liyakate uygun davranılmadığını savundu. Başvuruda dil puanına, mezuniyet not ortalamasına ve kamera ile kayıt altına alınan sözlü mülakat esas alındı. Dil puanı 85, mezuniyet not ortalaması 83.40 olan Mert Beşiktepe, yedinci sıradan mülakata çağrıldı. Sözlü sınavdan en az 60 puan alma şartı vardı ancak Beşiktepe’nin iddiasına göre meslek branşlarında 40 puan almasına rağmen diğer konulardaki sorulara verilen cevaplar 0 (sıfır) olarak puanlandırıldı ve elendi. Sözlü sınava birinci sıradan giren bir aday da 85 dil puanı, 96.00 not ortalaması olmasına rağmen sınavı kazanamadı.

Beşiktepe’nin yakını, Medyascope’a gönderdiği mesajda yazılı olmayan bir sınavda puanlamanın hesaplanmasını sorgulayarak, dil puanı ve not ortalaması daha düşük olanların sözlü mülakatta 60 puanı geçerek işe alındığını öne sürdü. Beşiktepe’nin yakını konuyla ilgili, “Verilen sözlü puanlama değerleri gerçeği yansıtmamaktadır. Kamera kayıtları belediye yetkililerinin ellerindedir. Niyetleri doğru ve ahlaklı bir iş yapmak ise tekrar incelemelidir” dedi.

* Haberi hazırlarken İBB’den de görüş almak istedik, belediyenin ilgili birimine ulaştık ve geri dönüş yapılacağı söylendi. Ancak geri dönüş yapılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.