Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın “nihai barış anlaşması” teklifi karşısında Netanyahu: “İsrail’in bugüne kadar Trump’tan daha iyi dostu olmadı”

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail-Filistin sorununu görüşmek için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Vaşington’a davet etti. Bu durum, Beyaz Saray’ın İsrail-Filistin sorununda yeni ve “nihai bir anlaşma” için hazırlık yaptığına yönelik bir işaret olarak algılandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kudüs’e yaptığı ziyaret sonrasında, Netanyahu ile görüştüğünü ve onu önümüzdeki hafta Vaşington’a davet ettiğini açıkladı. Pence şunları söyledi: “Başkan benden Başbakan Netanyahu’yu önümüzdeki hafta Beyaz Saray’da yapılacak ve bölgesel sorunlar ile birlikte burada, Kutsal Topraklar’da barışı müzakere edeceği bir toplantı için davet etmemi talep etti” dedi. Pence, muhalefet lideri Benny Gantz’ın da Vaşington’a ziyarette bulunacağını söyledi ancak bunun ne zaman olacağını belirtmedi.

Şu anda hiçbir Filistinli temsilciye davet gitmiş değil. Trump daha sonra bu konuda attığı tweette üzerinde hassasiyetle çalıştıkları barış planının zamanlaması ve yapısının oldukça spekülatif olduğunu söyledi.

İsrail medyası ise kaynak belirtmeden sözkonusu barış planını yazdı. Haberlere göre barış planı, İsrail’i koruyan ve kayıran bir çerçeveye sahip. Planın en önemli taraflarından biri ise işgal edilmiş Filistin topraklarının büyük kısmının İsrail’e verileceği bilgisi. İsrail medyasına sızan bilgilere göre, Filistinliler’e devlet kurma hakkı tanınacak ancak bu, büyük kısıtlamalar ve koşullar altında gerçekleştirilecek.

Öte yandan, barış planının açıklanmasının zamanlaması oldukça ilginç. İsrail’de 2 Mart’ta gerçekleştirilecek seçimler öncesinde, Netanyahu’nun siyasi pozisyonu büyük risk altında. Netanyahu hakkında şu anda üç yolsuzluk suçlaması var. Netanyahu tüm bunlara karşı mücadele ederken, Trump’ın İsrail’i koruyan barış planı açıklamasının Netanyahu’nun üzerindeki baskıları hafifleteceği konuşuluyor.

Kudüs’teki ABD elçiliğinde konuşan Netanyahu ise “İsrail’in bugüne kadar Trump’tan daha iyi bir dostu olmadığını” söyledi. Netanyahu daveti kabul ettiğini ve barış planını konuşmak için Vaşington’a gideceğini açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise ABD’nin bu adımını reddettiğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.