Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elazığ depremi – Hayatını kaybedenlerin sayısı 35’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Genel Merkezi’nde Elazığ depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Oktay, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35’e yükseldiğini söyledi.

Türkiye, cuma günü (24 Ocak) saat 20.55’te Elazığ’dan gelen deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, depremin büyüklüğü 6,8, derinliği ise 5 kilometre.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) aktardığı bilgilere göre, büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 20 artçı sarsıntı meydana geldi, toplam artçı sayısı 714’e ulaştı. Enkazdan sağ kurtarılan kişi sayısı 45’e, depremden sonra hastaneye başvuran kişi sayısı 1607’ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hayatının kaybedenlerin sayısının 35’e yükseldiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir’e hareketi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi ve depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan, basın açıklamasında şöyle konuştu:

“Gerek Elazığ’da gerek Malatya’da bu tabloyu bizzat yerinde görerek müşahede ettim. Aynı şekilde dünyadaki dost ve kardeş ülkelerden de pek çok dayanışma mesajları aldık. Bir kez daha, Elazığ ve Malatya başta olmak üzere depremi hisseden tüm vatandaşlarımız ile milletimize geçmiş olsun diyorum. Yaklaşık 36 saattir büyük bir fedakârlıkla insanlarımıza yardım eden AFAD, Kızılay, Silahlı Kuvvetler, Jandarma tüm kamu görevlilerimize şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Rabbim bizi her türlü afetten muhafaza buyursun diye de dua ediyorum.”

Erdoğan: “Depremi durdurma imkanımız sözkonusu değil”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün, depremle ilgili sosyal medya paylaşımlarından provokatif içeriklerle ilgili soruşturma başlattığını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konu hakkında da konuştu: 

“Her şeyden önce bu birlik beraberliğe gerçekten destek veren halkımız, vatandaşımız varken bir diğer taraftan da bunu gerek siyasi istismar vesilesi yapan, gerekse orada, ‘millet can derdinde bunlar ise mal derdinde’ anlayışı ile ne yazık ki ‘acaba biz buradan nasıl bir fırsat devşiririz, nasıl bir imkan devşiririz’ bunun için de bir karalama kampanyasını sürdürüyorlar. Hele hele sosyal medyada insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar çok çok beter, berbat, ahlaksızca… Örneğin, ’20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış?’ diyecek kadar. Depremi durdurma şansınız var mı? Böyle bir imkan zaten sözkonusu değil. Bunu dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülkenin yapması mümkün değil.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanlı Fahrettin Koca, Elazığ Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, enkazdan 45 kişinin kurtarıldığını, bölgeye şu ana kadar 10 binin üzerinde çadır sevk edildiğini, 6 bin 455 çadırın da hem Malatya hem de Elazığ’da kurulduğunu aktardı.

“Mustafa Paşa’da arama-kurtarma faaliyeti bitti, tarama faaliyetlerimiz başladı”

Soylu, sözlerine şöyle devam etti: “Artçı depremler devam ediyor. Enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarımız süratle devam ediyor. Şu anda Mustafa Paşa Mahallesi’ndeki son vatandaşımız da enkazın altından çıkartıldı. Arama-kurtarma faaliyeti bitti, tarama faaliyetlerimiz başladı. Sürsürü Mahallesi’nde de değerlendirmemize göre altı vatandaşımız enkazın altında. Bizim ümidimiz var, inşallah altı vatandaşımıza sağ salim ulaşmayı temenni ediyoruz.

Elazığ’ın içerisinde, Pötürge, Sivrice, Doğanyol ve Maden’de hasarlı, az hasarlı bütün binalar, bakanlığımız tarafından taranacaktır. Evi sağlam olmayana kira yardımını hemen vereceğiz. Depremden etkilenen, yaralanan, hayatını kaybeden ve maddi hasarlı olarak dışarıda kalan ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakit yardımı yarın sabah itibarıyla kaymakamlıklarımız marifetiyle valiliklerimiz koordinasyonunda sağlanacaktır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanede tedavi edilenlerin sayısının 104’e indiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da “Elazığ merkez ve Sivrice ilçesinde 31 yıkık, 249 ağır hasarlı, 56 orta hasarlı 349 da az hasarlı bina tespit ettik. Depremden etkilenen 58 yerel yönetimden 52’sindeki altyapı tesislerinde herhangi bir zarar sözkonusu değildir” dedi. 

İYİ Parti lideri Akşener de deprem bölgesinde

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Elazığ depreminin ardından bugün bölgeye gitti. Akşener, hastane ziyaretlerinin ardından depremde yaşamını yitirenler için taziye ziyaretinde bulundu. Akşener, ayrıca Malatya’nın Doğanyol ilçesindeki depremzedeleri de ziyaret etti. 

AFAD’dan ayrıntılar gelmeye devam ediyor: 

11:00 – AFAD’ın aktardığı bilgilere göre depremin büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 20 artçı sarsıntı meydana geldi, toplam artçı sayısı 714’e ulaştı. Enkazdan sağ kurtarılan kişi sayısı 45’e, depremden sonra hastaneye başvuran kişi sayısı 1607’ye yükseldi. 31 kişi ise yaşamını yitirdi. 

10:55 – Depremde yıkılan binanın enkazının altında kalan altı aylık hamile Pınar Dişli ve oğlu 12 yaşındaki Miraç, sekiz dakika arayla yaralı olarak kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Miraç Dişli, kurtarılamadı.

09:40 – Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından açıklama yaptı. Kurum, “Elazığ’da depremden zarar gören bölgelerdeki hasar tespitlerini hiç vakit kaybetmeden bitireceğiz. Enkaz bölgelerinde kentsel dönüşümü alan bazlı gerçekleştirecek, vatandaşlarımızın yaralarını en kısa sürede saracağız” dedi. 

08:00 – Enkazdan sağ kurtarılanların sayısı 45’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 31’e yükseldi. Depremden sonra 1556 kişi hastanelere başvurdu. Ayrıca deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 20 artçı sarsıntı meydana geldi, toplam artçı sayısı 640’a yükseldi. 

02:00 – Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 44 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı. Deprem sonrası, 19’unun büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 584 artçı deprem meydana geldi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 31’e, depremden sonra hastaneye başvuran kişi sayısı ise 1547’e yükseldi. Öte yandan 76 binanın yıkıldığı, 642’sinin ağır hasar aldığı ve 425’inin az ve orta hasarlı olduğu belirlendi. 

25 Ocak 2020, 23:00- Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 44 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı. Deprem sonrası, 19’unun büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 533 artçı deprem meydana geldi. 

25 Ocak 2020, 20:00 – Depremin ilk 20 saatinde 43 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı, deprem sonrası, 14’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 462 artçı deprem meydana geldi. Hayatını kaybeden kişi sayısı ise 29’e yükseldi. 

Depreme ve kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgileri internet sitesi üzerinden sürekli yenileyen AFAD, hasar tespit çalışmaları kapsamında 1521 bina analiz etti. Bu analize göre, Malatya’da 933 bina hasar gördü ve bunun içerisinde 56 bina yıkıldı. Elazığ’da ise 588 bina hasar gördü ve bunun içerisinde 20 bina yıkıldı.

Elazığ Sivrice merkezli deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Tunceli, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri, Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun‘da da hissedildi. Deprem, özellikle Malatya’da büyük yıkıma yol açtı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.