Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017 yılbaşında Reina’ya saldıran IŞİD militanı teröristlerden Abdülkadir Masharipov için savcı 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti, dava 23 Mart’a kaldı

Reina Katliamı davasında savcı mütalaasını verdi: Saldırgan hakkında 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1538 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İstanbul-Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’da, 2017 yılbaşında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından gerçekleştirilen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin davanın 14. duruşması bugün yapıldı. Aralarında saldırıyı gerçekleştiren Özbek asıllı IŞİD militanı Abdülkadir Masharipov’un da bulunduğu 19’u tutuklu 60 sanığın yargılandığı daavda mütalaasını açıklayan savcı, Masharipov hakkında 39 kişiyi “kasten öldürme” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırma” suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Mütalaada, sanık Masharipov ile birlikte toplam 48 sanık hakkında mahkûmiyet, 11 sanık için ise beraat istendi. Bir sanığın dosyasının ise ayrılması talep edildi.

Mütalaanın okunmasının ardından sanık avukatları savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Muhammed Ebul Hasan’ın tahliyesine karar vererek duruşmanın, 23 Mart’ta görülmesine karar verdi.

Reina terör saldırısı

Reina saldırısının ardından kaçan Abdülkadir Masharipov, 16 gün sonra Esenyurt’ta yakalanmış, 25 gün sorgulandıktan sonra da tutuklanmıştı. Davanın 51 tutuklu sanığının 34’ü, Aralık 2017’den bu yana görülen duruşmalarda tahliye edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından hazırlanan 90 sayfalık iddianamede, Reina işletmecisi Mehmet Koçarslan’ın da aralarında bulunduğu 121 kişi “mağdur müşteki” olarak yer almıştı.

Saldırgan Abdülkadir Masharipov hakkında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “39 kişiyi nitelikli şekilde kasten öldürme”, “79 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs etme”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alma ve bulundurma” suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 1555 yıldan 2397 yıla kadar hapis cezası istenmişti

Masharipov’un yanı sıra eşi Zarina Nurullayeva, İlyas Mamaşaripov, Ali Jameel Mohammed ve Abdurrauf Sert hakkında da aynı cezalar talep edilmişti. Diğer 52 sanık hakkında ise “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 15’er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.