Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’dan azil davasında Trump’ı zora sokacak iddia

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yazdığı kitapta, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukraynalı yetkililer Demokrat rakibi Joe Biden ve oğlu hakkında soruşturma açana kadar, bu ülkeye yapılacak askeri yardımları askıya almak istediğini iddia etti. Trump’ın tam da bu iddia nedeniyle görevini kötüye kullanmakla suçlandığı Senato’daki yargı sürecinde sona yaklaşılırken medyaya sızan haber, Bolton’ın da tanık olarak dinlenmesi taleplerini yeniden gündeme getirdi.

Bolton’ın iddiasını New York Times gazetesi, 17 Mart’ta yayımlanması beklenen kitabın taslağını gören bir kaynağa dayanarak kamuoyuna duyurdu. Buna göre Bolton, geçen ağustos ayında Trump’ın kendisine, “Ukraynalı yetkililer, Biden ailesine yönelik soruşturmaları başlatana kadar bu ülkeye askeri yardımı dondurmak istiyorum” dediğini iddia etti.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, haberle ilgili Twitter hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyükelçi Bolton’ın Ukrayna yardımının siyasi soruşturmayla ilişkilendirildiğini bizzat Trump’tan duyduğu söyleniyor. Senato’nun Bolton’ı ve diğer ilgili kişileri tanık olarak dinlemeyi reddetmesinin savunulması artık daha güç. Seçim açık: Ya Anayasa ya da örtbas.”  

Bolton’ın iddiasını Başkan Trump da Twitter’dan yalanladı: “Bolton’a Ukrayna yardımlarının Biden’lar da dahil Demokratlar hakkında soruşturma açılmasına bağlı olduğunu ASLA söylemedim. Doğrusu, işine son verildiğinde böyle bir şikayette bulunmamıştı. Bolton böyle bir şey söylediyse, bunu kitabı satmak için yapmıştır.”

Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasının dökümlerinin kendisini doğruladığını da savundu. Ancak Beyaz Saray konuşmaların tam dökümünü yayımlamamıştı.

Trump hakkındaki azil davası, 2020’deki başkanlık seçimlerini kazanmak niyetiyle muhtemel rakibi Joe Biden ve ailesi hakkında yolsuzluk soruşturması açılması için Ukrayna lideri Zelenskiy’e askeri yardımları askıya alarak baskı yaptığı iddiaları üzerine açılmıştı.

Temsilciler Meclisi’ndeki ön soruşturma sırasında Beyaz Saray, üst düzey yetkililerin tanıklık yapmasına izin vermemişti. Bolton ise daha sonra, eğer davet edilirse Senato’da tanıklık yapmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.