Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medyadaki Elazığ depremi paylaşımlarına soruşturma başlatıldı

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremle ilgili sosyal medyada yer alan bazı paylaşımlara, “provokatif içerikli” oldukları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında “halkı korku ve paniğe sevk edici gerçek dışı bilgi yaydığı” iddia edilen iki kişi, Gaziantep’te gözaltına alındı.

Gaziantep Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Elazığ ve çevre illerimizde hissedilen deprem sonrası sosyal medya hesapları üzerinden korku ve panik oluşturacak şekilde gerçek dışı paylaşımlarda bulunan iki şüpheli hakkında gözaltı işlemi uygulanmış olup soruşturmaya devam edilmektedir” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından incelemelerde bulunmak üzere kriz merkezinde açıklamalarda bulunmuş, “Türkiye’nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak, bu saatte yapılabilecek insanlık dışı bir davranıştır. Başka deprem fotoğraflarını gösterip sosyal medyada paylaşıp panik havası oluşturanlar hakkında tahkikat başlatacağız” demişti.

RTÜK de devrede

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Elazığ depremiyle ilgili radyo ve televizyonlarda yer alan provokatif yorum ve haberler için inceleme başlatıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Ülkemizi derinden sarsan Elazığ merkezli deprem sonrası bazı medya hizmet sağlayıcı kuruluşların toplumu provoke etme amaçlı ve yanlış yönlendirme amacı güden yayınları incelemeye alındı. İnceleme sonucunda uzmanlar tarafından yazılan ve ilgili kuruluşlara ağır idari yaptırım öneren raporlar kurula sunuldu” denildi.

Berna Laçin’e soruşturma

Oyuncu Berna Laçin’e de Elazığ depremi sonrası yapmış olduğu Twitter paylaşımı nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Laçin, depremin büyüklüğünün önce 6,8, ardından ise 6,5 olarak açıklanması üzerine sosyal medyada, “Hop güncelleme 6,5… Biliyorsunuz bir dereceden sonra o ilde vergi filan depremden dolayı muafiyet alıyor” paylaşımında bulunmuştu.

Laçin ayrıca, depremi sonrası Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın SMS ile yardım çağrısında bulunmasına da tepki göstererek “Biz her şeyimizi verelim o ayrı, ama neden hâlâ deprem anı ilk akla gelen para toplamak? Onca toplanan deprem vergisine n’oldu?” paylaşımını yapmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.