Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu: “Kırılan fay hattı değil, kırılan saray iktidarının fay hattı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“1999 depreminin ardından rahmetli Ecevit deprem vergileri yasasını çıkardı. AK Parti iktidarı bunu kalıcı hale getirdi. 34 milyar dolar para bizim ödediğimiz vergi. Deprem varsa, kentleri depreme dayanıklı hale getireceksek, bu fedakârlığa katlanırız. Malatya ve Elazığ’da çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Değerli arkadaşlar, vatandaş haklı olarak ’17 yıldır iktidarsınız ve deprem vergisi alıyorsunuz. Elazığ ve Malatya’da deprem tahribatını önlemek için ne yaptınız?’ diye soruyor. Vatandaş bunu sorabilir. Şimdi bu soru sorulur mu? Ne zaman sorucak? Vatandaş üzerine düşen görevi yaptı mı? Yaptı. Önlem almak kime düşüyor. Siyasi iktidara. Önlem al arkadaş. Kırılan fay hattı değil, kırılan saray iktidarının fay hattı. Bu paraları nereye harcadın? Ben bunu bilmek zorundayım.

Sen önlem almıyorsun, sonra işi Allah’a havale ediyorsun. Allah insana akıl vermiş. O çürük binaların yapılmasına kim izin verdi. Eski milletvekilimiz Ali Özcan, 2016 yılında Elazığ’ın deprem bölgesinde olduğunu belirterek, araştırma önergesi verdi. Ne oldu? Reddedildi! 2019 yılı Ekim ayında da depremle ilgili yine bir araştırma önergesi verildi. Bu önerge de AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi oylarıyla reddedildi. Depremde ölenlerin bütün günahı onların boynunadır.

Nereye harcadınız bu deprem vergilerini? Nerede kullandınız bu paraları? Nereye gitti bu paralar? Soranı linç ediyorlar. Neden bunu soruyorsun diyorlar. Soracağım. Japonya örneği var. Bizden daha şiddetli depremler oluyor, bir kişinin burnu bile kanamıyor. Nereye harcadınız siz bu deprem vergilerini? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni borçlandırdınız. Nereye gitti bu paralar? Bütün vatandaşların bu soruyu sorması lazım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eleştiriler

“Etek boyuna karışırsın, kıyafetine karışırsın, ‘Üç çocuktan fazla doğur’ deyip karışırsın. Sen kimsin? Önce ‘Aç mısın’ diye sor. Doğduğunuz andan itibaren vergi ödüyorsunuz. Bebek bezinde bile vergi var. Eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası yolsuzluk endeksinde 13 basamak geri düşüyorsa, bizden toplanan vergilerin hesabının verilmediğini kabul etmemiz lazım. Her vatandaş hesap sormalı. Benim verdiğim vergiyi benim vatandaşım için kullanacaksın.”

Gezi davası ve Osman Kavala’nın tutukluluğu

“Devletin dini adalettir. Adaletsiz bir toplum kendi içinde barışı sağlayamaz, adaleti sağlamak zorundayız. Bugün önemli bir dava görüşülüyor. Osman Kavala’nın davası. Vicdanı olan herkes Osman Kavala’ya haksızlık yapıldığını biliyor. İnşallah bugün görülen davada adalet tecelli eder ve Kavala yuvasına kavuşmuş olur. Farklı düşündü diye kimse cezalandırılmasın. Her düşünceye saygı göstermek insanlığın önünü açar. Kişileri düşündükleri dolayısıyla ödüllendirmek, herkese saygı duymak gerekir. Güzel bir toplum, üreten bir toplum, farklı düşünen insanları anlayışla karşılayan bir toplum düşünün. Böyle bir toplum inşa etmek istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.