Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’den İngiltere’ye Brexit vedası: “Bu bir elveda değil, bu sadece hoşça kal”

İngiltere’nin 47 yıllık Avrupa Birliği (AB) üyeliği yarın gece yarısı resmen sona eriyor. Avrupa Parlamentosu (AP) dünkü oturumunda İngiltere’nin AB’den çıkışının koşullarını düzenleyen Brexit anlaşmasını oylayıp kabul etti.

Avrupalı parlamenterler oylama sonrasında, İskoç şair Robert Burns’ün “Bu bir elveda değil, bu sadece hoşça kal” dizeleriyle İngilizce konuşan ülkelerde geleneksel bir veda şarkısı haline gelmiş olan “Auld Lang Syne”i söyledi.

İskoç milletvekili Alyn Smith, Avrupa Parlamentosu’nda milletvekillerinin el ele şarkı söylediği görüntüleri paylaşırken, “İskoçya AB’ye geri dönecek” diye yazdı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de tarihi oturumda yaptığı konuşmayı, 2016’daki Brexit referendumu kampanyası sırasında öldürülen İngiliz milletvekili Jo Cox’un sözleriyle bitirdi: “Bizi ayıran özelliklerimizden daha çok ortak noktamız var.”

Avrupa Parlamentosu’nda İngiltere’yi temsil eden 73 milletvekili dün diğer parlamenterlerle vedalaştı. Bu milletvekillerinin sandalyeleri AB üyesi 27 ülke arasında paylaştırılacak.

Bu gece yarısı tüm AB kurumlarındaki Birleşik Krallık bayrakları kaldırılacak ve 1973 yılında başlayan birliktelik yarın teknik olarak son bulacak. Ancak tarafların bağlarını tamamen kesmesi için Londra ve Brüksel arasında varılan Brexit anlaşması, 31 Aralık 2020’ye kadar, 11 aylık bir geçiş süreci öngörüyor. İngiltere bu süreçte AB ile kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını da müzakere edecek. Ticaret müzakerelerinin mart ayında başlaması öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.