Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, TÜGVA gibi vakıflara mevzuata aykırı şekilde bina tahsis etti

Sayıştay raporlarına göre, AKP’li Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin mevzuata aykırı şekilde, ortak hizmet projesi bulunmamasına rağmen bazı taşınmazları Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) da aralarında olduğu vakıf ve derneklere tahsis ettiği ortaya çıktı. Raporlarda ayrıca, yetim veya ihtiyaç sahibi öğrencilerin ücretsiz barınma sorumluluğunun da belediye tarafından yerine getirilmediği belirtildi.

AKP’nin elindeki Denizli Büyükşehir Belediyesi, ortak hizmet projesi bulunmamasına rağmen bazı taşınmazları mevzuata aykırı şekilde bazı vakıf ve derneklere tahsis etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Sayıştay raporlarında vakıf ve dernek isimlerinin açıklanmadığını, raporda sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu TÜGVA’nın açık ismiyle yer aldığını belirtti.

Belediye, 1 Eylül 2016 tarihinde aylık 21 bin 250 lira bedelle TÜGVA’nın kullanması için bir yıllığına bina kiraladı. Geçen yıl eylül ayında imzalanan protokolle, kira bedeli belediye tarafından ödenmeye başlandı. 

Yine aynı şekilde başka bir vakıfla ortak hizmet projesi yürütülmesi için 1372 sayılı meclis kararıyla belediye başkanına yetki verilirken, raporda “K Vakfı” şeklinde belirtilen vakıfla 26 Eylül 2016’da protokol imzalandı. Yine belediye tarafından kiralanan bina vakfa tahsis edildi. Belediye buraya aylık 13 bin 630 lira kira bedeli ödemeye devam ediyor.

Belediye bir başka dernekle de yine 2015 yılında protokol imzaladı. Yine bir bina kiralanarak “M Derneği” olarak belirtilen derneğe verildi. Bu bina için de belediyenin kasasından her ay 14 bin 870 lira para çıkıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Sayıştay’ın “Belediyelerin özürlü dernekleri ve kamu yararına çalışan dernekler haricindeki derneklere nakdi yardım yapamayacağı ve sözü edilen bu derneklere yapılacak yardımın da belediye meclisince izin verilen ortak hizmet projeleri çerçevesinde yapılması gerektiği” şeklindeki açıklamasını paylaştı.

Karaca, bu şekilde dört adet binanın kirası belediye tarafından ödenerek vakıf ve derneklere verildiğini belirterek, “Ayrıca iki dernek ve iki vakfa ücretsiz bina tahsis edilmiş ve bu binalardan birinin su ve doğalgaz gibi giderlerini karşıladığı tespit edilmiştir. Yandaş vakıflara, derneklere hukuksuz bir şekilde kiralar ödenirken, vatandaşın vergileri yandaşlara aktarılırken yetim çocuklarımız, ihtiyacı olan öğrencilerimiz görmezden gelinmekte, barınma hakları ellerinden alınmaktadır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.