Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgını için “uluslararası acil durum” ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada “Koronavirüs, Çin’den diğer ülkelere yayıldığı için uluslararası halk sağlığı açısından acil durum noktasında” denildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi bugün tekrar bir araya geldi. Komitenin yaptığı basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs için uluslararası acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Ghebreyesus, “Geçen birkaç hafta boyunca, daha önce görülmemiş bir salgın haline gelen ve benzeri görülmemiş, daha önce bilinmeyen bir patojenin ortaya çıkmasına tanık olduk. Çin hükümeti, kendi halkını ve dünya halkını korumak için, Çin halkı üzerindeki ciddi sosyal ve ekonomik etkilerine rağmen tüm ülkeyi kapsayan olağanüstü önlemler aldığı için tebrik edilmeli. Bu önlemler olmasa ülke dışında daha birçok vaka görecektik” dedi.

“Koronavirüs sağlık sistemi daha zayıf bir ülkeden yayılsaydı ne olurdu bilmiyoruz”

Çin dışında görülen vakaların önemli bir kısmında kişilerin Vuhan’a seyahat geçmişleri olduğunu belirten Ghebreyesus, “Koronavirüs sağlık sistemi daha zayıf olan bir ülkeden yayılsaydı nasıl bir zarara yol açardı bilmiyoruz. Bu yüzden ülkeleri her ihtimale karşı hazırlamalıyız. Tüm bu sebeplerden dolayı ‘uluslarası kamu sağlığı acil durumu’ ilan ediyoruz” diye konuştu.

Toplantıda koronavirüse “2019nCoV” ismi verileceği ancak bu ismin kesinleşmesi konusunda son kararın Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi’ne ait olduğu belirtildi. DSÖ, virüsün şu anki durumu için isminin “2019nCoV akut solunum yolu hastalığı” olmasını tavsiye etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.