Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye ordusunun İdlib’deki ilerleyişi sürüyor: Ankara-Moskova hattında gerilim had safhada

Suriye ordusu, kontrolü dışındaki tek yer olan İdlib’e yönelik ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak, bölgenin en önemli kentlerinden Manaat El Numan da rejim güçlerinin eline geçti. Ankara gelişmeleri yakından takip ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana Süreci’nin “bittiğini” söyleyerek, Rusya’ya tepki gösterdi.

Suriye ordusunun ele geçirdiği Manaat El Numan kenti son derece stratejik bir öneme sahip. Şehir, Şam ile Halep’i birbirine bağlayan karayolunun üzerinde. 26 Ocak’ta şehre giren Suriye askerleri irili ufaklı 22 yerleşim yerinde kontrolü ele geçirdi ve muhaliflerin elindeki son yer olan İdlib’in kent merkezine yönelik baskısını artırdı.

Suriye ordusunun bu son operasyonu, Rusya Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle gerçekleşiyor. Son iki günde 50 bin sivilin daha bölgeyi terk edip, Türkiye sınırına doğru ilerlemeye başladığı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre bölgede yerlerinden edilen sivillerin sayısı 500 bine yaklaştı.

Sivillerin İdlib’den kaçışı devam ediyor.

Ankara-Moskova hattında gerginlik: “Astana Süreci bitti”

Suriye’nin Rusya destekli operasyonu Ankara tarafından tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika gezisi dönüşünde yaptığı açıklamalarda doğrudan Rusya’yı suçladı:

“Şu an itibarıyla maalesef Rusya Astana’ya da, Soçi’ye de sadık değil. Bu konuda Rusya da eğer biz birbirimize sadık ortaklarsak, tavrını belli edecek. Ya Suriye ile olan süreci farklı yürütecek ya da Türkiye ile olan süreci farklı yürütecek, bunun başka yolu yok. Şu anda Astana Süreci diye bir şey de kalmadı. Astana Süreci şu anda sessizlikte veya sessizliğe büründü. Astana’yı yeniden ayağa kaldırmak ve yeniden ayağa kalkışı ile birlikte Türkiye, Rusya, İran ne yapabilir, bakmak lazım. Ruslar’ın söylediği şey: ‘Teröristlere karşı mücadele ediyoruz.’ Kim terörist? Kendi toprağını savunanlar mı terörist? Bunlar direnişçi. Şu anda bunlara sorarsan Türkiye’deki yaklaşık dört milyon Suriyeli de terörist.” 

Suriye ordusu stratejik öneme sahip Manaat El Numan kentini ele geçirdi.

Moskova ise son operasyonun “terörle mücadele” kapsamında yapıldığını savunuyor ve asıl Türkiye’nin üzerine düşenleri yapmadığını iddia ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 27 Ocak’ta bir telefon görüşmesi yaptı. Rus basınına göre Lavrov görüşmede, İdlib’deki radikal grupların anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye dair yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Rusya tarafı Türk tarafına ateşkesin ihlal edildiğine dair kanıtları sundu ve teröristlerin muhaliflerden ayrılması gerektiğini vurguladı.”

Türkiye ile Rusya arasında İdlib konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak’ta İstanbul’daki görüşmelerinde İdlib’de ateşkes konusunda anlaşmış ve ateşkes, 12 Ocak’ta yürürlüğe girmişti. Suriye ordusu 15 Ocak’ta saldırıya geçti. Ankara, ateşkesin Suriye tarafından ihlal edildiğini öne sürüyor.

TSK’nın İdlib’deki askeri gözlem noktaları ne olacak?

Ankara ve Moskova, 17 Eylül 2018’de İdlib’de bir gerginliği azaltma bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmıştı. Bu mutabakat uyarınca muhalif gruplar ile rejim ordusu arasında ateşkes uygulanacak ve Türkiye ile Rusya gözlem noktaları kuracaktı. Anlaşma, bu bölgede bulunan El Nusra ve Tahrir el-Şam gibi örgütleri kapsamıyor. Rusya rejimin İdlib’e dönük saldırılarını engellemekten, Türkiye de “teröristlerin sivillerden ayrılmasından” sorumluydu. Şimdi iki ülke birbirlerini bu anlaşmaya da uymamakla suçluyor.

Türkiye’nin İdlib bölgesinde 12 gözlem noktası var. Bunlardan ikisi halen, Suriye ordusunun ele geçirdiği bölgelerde bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı’ndan 28 Ocak’ta yapılan açıklamada, “Astana ve Soçi mutabakatları kapsamında görev yapan Gözlem ve Kontrol Noktalarımızın güvenliğini tehlikeye atacak her türlü girişime meşru müdafaa çerçevesinde en sert şekilde tereddütsüz karşılık verilecek ve mukabele edilecektir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.