Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu’ndaki azil davasında sona gelindi: Trump’ın bugün ya da yarın aklanması bekleniyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevini kötüye kullanmak ve Kongre’nin çalışmasını engellemek suçlamalarıyla Senato’da yargılandığı davanın sonuna gelindi. Trump’ın bugün ya da yarın yapılması beklenen oylama sonucunda aklanması bekleniyor. Trump böylece ABD tarihine, Temsilciler Meclisi tarafından azledilen ancak Senato’da aklanarak görevine devam eden üçüncü başkan olarak geçecek.

Senato’nun dünkü oturumunda, jüri görevi yapan senatörler, savcılık makamı gibi çalışan Demokrat vekillerle Trump’ın avukatlarına yazılı olarak yönelttikleri soruların yanıtlarını aldı.  

Soru cevap bölümünün en kritik tartışması, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın tanık olarak dinlenip dinlenmemesine ilişkin tartışmalardı. Bolton yakında piyasaya çıkması beklenen kitabında, Trump’ın azlinin istenmesine neden olan Ukrayna’ya askeri yardımları kişisel siyasi çıkarlarını gözetmek amacıyla ertelediği iddiasını doğrulayan beyanlarda bulunuyor. Bolton celp gelirse tanıklık etmeye hazır olduğunu söylemişti ancak celp kararı için Senato’da bugün yapılan oturumda yeterli oy çıkması beklenmiyor.

Trump’ın savunma ekibi, tanıklığının güvenilir olmayacağını söyleyerek Bolton’ın tanık olarak çağrılmasına karşı çıktı.

Senato bugün (31 Ocak) Türkiye saatiyle 20:00’de yeniden toplanacak ve iddia makamı ile savunmanın ikişer saatlik kapanış sunumlarından sonra mahkemeye yeni tanık çağrılıp çağrılmamasına ilişkin oylama yapılacak. Cumhuriyetçi senatörlerin beklendiği gibi fire vermemesi ve Demokratlar’ın 51 oya ulaşamaması durumunda, yeni tanık çağrılmasına gerek olmadığına hükmedilmiş olacak.

Bu durumda cuma günü geç saatlerde ya da cumartesi günü Trump’a yönelik azil maddelerinin oylanması sözkonusu. Cumhuriyetçiler’in çoğunluk olduğu ve şu ana kadar hepsinin parti çizgisiyle uyumlu davrandığı göz önüne alındığında, Trump’ın her iki suçlamadan da rahat bir şekilde aklanması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.